Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Научноистраживачки рад
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Куповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ можете извршити без доласка на ХФ:   www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФ

15. 8. 2022.

image

Захваљујући престижној репутацији Хемијског факултета који је и у свету препознат као институција изузетних научних и образовних вредности, нашим студентима су отворена многа врата за праксу у земљи и иностранству, током које могу стећи многа корисна зања, искуство и прилику да обогате своју биографију још током студија.

Поврх свега, наши студенти имају прилику да проведу део лета на још један фантастичан начин који је привилегија само оних који се баве хемијом. Као волонтерима у кампу за децу "Мој супер распуст" више година уназад пружа им се јединствена прилика да раде са децом у природи током њиховог летњег и зимског распуста. "Мој супер распуст" је камп предвиђен за децу основношколског узраста, која желе да имају незабораван школски распуст са другарима из своје школе, али и са децом из различитих градова широм Србије. Деца на овом кампу кроз ваннаставне активности у природи употпуњују школско образовање, развијају креативност, сналажљивост, тимски и такмичарски дух и стичу радне навике.

На позив агенције Суперлино травел за укључивање хемије у летње активности, тим Отворених лабораторија са Хемијског факултета, у сарадњи са колегама из Базе знања, осмислио је радионице хемије на овом дечијем летњем кампу. Ове радионице постоје од 2018. године, а у већини случајева те радионице држе баш наши студенти. Направљен је такав концепт да постоје две радионице и два предавача. Циљеви радионица су да се учесници упознају са начином рада у лабораторији, да развију позитиван став према учењу хемије, као и да схвате примену и утицај хемије у свакодневном животу.

[Vatra]

15. 8. 2022.

image

Предлажемо вам да се освежите и улепшате ове летње дане уз нови број часописа "Позитрон"!

Истичемо текстове:

 • Кроз призму хемије
 • Онлајн настава: клетва или корак напред?
 • Шта бисте сада дали за једно ледено доба?
 • Чињенице о хималајској соли - немојте траћити новац
 • Укратко о подугачком - Оливера Марковић

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Позитрон број 27]

15. 8. 2022.

image

Преносимо вам делић атмосфере са презентације студената који су похађали предмет Огледи у настави биохемије код професора Милана Николића. Хемија је једна изазовна, али такође и веома лепа и занимљива наука.

[Ogledi u nastavi biohemije - slika 1 - foto Ana Djordjevic]

Посао професора хемије има многобројне предности које далеко превазилазе оне које нам прве падају на памет када помислимо на рад у школи. Хемичари имају слободу да преносе важна, есенцијална знања на веома креативне начине и да инспиришу ученике да са радошћу и љубављу уче хемију. Најмаштовитији наставници хемије су често и најпопуларнији наставници у школи, а њихови ученици са лакоћом постижу одличне резултате на пријемним испитима.

[Ogledi u nastavi biohemije - slika 2 - foto Ana Djordjevic]

На нашем студијском програму Настава хемије остало је још 20 буџетских места. Електронска пријава траје од 22. августа до 1. септембра, а пријемни је заказан за 5. септембар. Нашим школама су потребни професори хемије због чега многи студенти са овог смера почињу да раде и пре него што дипломирају. А још више су нам потребни млади, иновативни људи који ће уложити своју креативност у рад са децом и предавачки позив.

6. 8. 2022.

image

Конопља је биљка из породице канабиса која је недавно доспела у жижу јавности. Наиме, ова биљка има дугу традицију употребе на Балкану, пре свега као сировина за израду одеће. Међутим, конопља се може и злоупотребити захваљујући садржају једне активне супстанце по имену тетрахитроканабиол, односно, THC.

Isidora Protic Rosic

Исидора Протић-Росић, асистент са Катедре за биохемију, објаснила је за Београдску хронику разлику између индустријске конопље и других биљака из породице канабиса која се огледа у ограниченој количини THC-a.

Концентрација THC-а у овој биљци не сме прећи границу од 0,3%.

CBD или канабидиол је још једно биолошки активно једињење из индустријске конопље за које се сматра да је нетоксично и не изазива зависност код људи, а утиче на физиолошка стања као што су апетит, сан и расположење.

Целу емисију погледајте овде:   https://youtu.be/234m8r5TSyU?t=1273

[THC i CBD]

2. 8. 2022.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању редовног професора за ужу научну област Аналитичка хемија. Кандидат је др Рада Баошић, ванредни професор ХФ.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.

22. 7. 2022.

image

European Chemical Industry Council (Cefic-LRI) је отворио два позива за пројекте на тему утицаја микропластике на животну средину:

https://cefic-lri.org/news/cefic-lri-launches-new-research-project-calls-on-microplastics

LRI-ECO60 - Emission factors for microplastics to support environmental exposure modeling
Буџет: 300.000 EUR
Трјање пројекта: 2 године
Почетак реализације: Q1 2023

LRI-ECO61 - Develop holistic approach to assess environmental hazards of microplastics to the terrestrial environment
Буџет: 400.000 EUR
Трајање пројекта: 3 године
Почетак реализације: Q1 2023

Рок за подношење пријава је 11. септембар 2022.

21. 7. 2022.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Милице Ђапововић, мастер хемичара, истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


19. 7. 2022.

image

На 54. Међународној хемијској олимпијади, која је одржана као on-line такмичење, сви наши такмичари су освојили бронзане медаље. Освајачи медаља су: ученици Математичке гимназије из Београда Урош Полексић (3. разред), Димитрије Глигоровски (4. разред) и Ђорђе Паројчић (3. разред) и ученица 3. разреда Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада Дуња Вуковић. Ментори екипе су били проф. Душан Сладић са Хемијског факултета Универзитета у Београду и проф. Нико Радуловић са Природно-математичког факултета у Нишу. Земља која је организовала овогодишњу Олимпијаду је Кина, одакле су били и аутори свих девет задатака. Учествовало је 326 такмичара из 83 земље. Такмичење је одржано од 10. до 18. јула. Двонедељне припреме екипе, у организацији Српског хемијског друштва, одржане су на Хемијском факултету, где је одржано и само такмичење за нашу екипу. У припремама и спровођењу такмичења су, поред ментора, учествовали и ранији освајачи медаља Видак Раичевић (ПМФ Нови Сад) и Филип Колџић (студент ТМФ-а у Београду), као и др Ирена Новаковић (ИХТМ). Учешће екипе су финансијски и организационо помогли: Српско хемијско друштво, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Нафтна индустрија Србије и Хемијски факултет.

[Nas tim na 54. MHO]   [54. Medjunarodna hemijska olimpijada]

18. 7. 2022.

image

Обавештавамо наше кориснике да ће у току летње паузе, од 18. јула до 19. августа 2022, Библиотека Хемијског факултета радити као и друге факултетске службе - од 08:30 до 13:30 часова.

15. 7. 2022.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Иване Софренић, мастер хемичара, истраживача сарадника ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


15. 7. 2022.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Бобана Анђелковића, дипл. молекуларног биолога, научног сарадника ХФ, кандидата за избор у звање виши научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


14. 7. 2022.

image

РТС је емитовао репортажу о загађењу присутном у нашим рекама и слике које смо видели у њој изгледају заиста потресно. Др Константин Илијевић, доцент на Хемијском факултету је причао о изворима загађења и врстама загађујућих супстанци које су присутне у нашим водама. Неки извори загађења су одавно познати, а неке тек откривамо заједно са колегама у целом свету, захваљујући осетљивој опреми коју раније нисмо поседовали. Поједине загађујуће супстанце су неопходне за живот, али када се нађу у великим количинама у отпадним водама које се неконтролисано испуштају, доводе до помора риба и других животиња у нашим рекама.

Ако вас слике из овог прилога љуте, плаше или узнемирују, учините нешто по том питању и помозите нам да спречимо ширење даљег загађења. Први корак на овом путу је да разумемо природу загађења са којим се боримо, његове изворе и начине како се тачан ниво загађења у природи и отпадним водама одређује. Још много више неопходног знања за борбу против загађења стиче се на нашем студијском програму Хемија животне средине који постоји и на основним и на мастер студијама Хемијског факултета. Предмети као што су Хемија вода и отпадних вода који је у надлежности доц. Илијевића пружају одлично предзнање за разумевање еколошких проблема који муче нашу природу, као и за решења која треба применити да би се она вратила у оптимално стање.

Добра вест за све ученике средњих школа је да је на студијском програму Хемија животне средине остало још слободних буџетских места, а Хемијски факултет ће у септембру организовати додатни пријемни испит како би се она попунила. На јесен нас чека и конкурс за мастер студије на којима програм Хемија животне средине има 10 буџетских и 15 места за самофинансирајуће студенте.

Прилог можете видети на YouTube каналу Хемијског факултета:

https://www.youtube.com/watch?v=0TPDdO4wPPY

[Загађење вода у Србији]

13. 7. 2022.

image

Drage koleginice i kolege,


12. jula 2022. godine, otvoren je poziv Evropskog istraživačkog saveta (ERC) za kategoriju Starting Grants. Poziv možete pronaći na ERC-2023-StGInformacije o pozivu se mogu naći i na ERC - Starting Grants.

Sve informacije i uslovi poziva se nalaze na priloženim linkovima, uz napomenu da je StG namenjen istraživačima koji se nalaze u fazi istraživačke karijere (ekvivalent punog radnog vremena) od 2-7 godina od sticanja titule doktora nauka. Prema uslovima poziva, doktorat mora biti uspešno odbranjen u periodu od 1. januara 2016. do 31. decembra 2020. godine.

Dodatne informacije o pozivu i uslovima poziva možete naći na linku:

Information for Applicants to the Starting and Consolidator Grant Calls.


Criteria

Applications can be made in any field of researchThe ERC's grants operate on a 'bottom-up' basis without predetermined priorities.

Principal Investigator

 • ERC grants are open to researchers of any nationality who intend to conduct their research activity in any EU MS or an AC. 
 • The research team may be of national or trans-national character. 
 • The PI does not need to be employed by the HI at the time when the proposal is submitted. If not already employed by the HI, the PI must be engaged by the latter at least for the duration of the grant. 
 • Grant proposals are submitted by the PI who takes scientific responsibility for the project, on behalf of the host institution.  

Max. budget per proposal: 1.500.000 € for a period of max 5 years.  

Additional € 1 million can be made available to cover eligible “start-up” costs for researchers moving from a third country to the EU or an associated country and/or the purchase of major equipment and/or access to large facilities and/or other major experimental and field work costs.

An ERC grant can cover up to 100% of the total eligible direct costs of the research plus a contribution of 25% of the total eligible costs towards indirect costs.


Rok za prijavu je 25. oktobar 2022. godine, u 17.00 sati po briselskom vremenu. 


Danas, 13. jula, je otvoren ERC Synergy Grant Call 2023.


Sve relevantne informacije za ovaj poziv nalaze se na ERC - Synergy Grant, a poziv možete pronaći na ERC-2023-SyG.


Who can apply?

A group of two to maximum four Principal Investigators (PIs) – of which one will be designated as the corresponding PI (cPI) – working together and bringing different skills and resources to tackle ambitious research problems. 

No specific eligibility criteria regarding the academic training are foreseen for ERC Synergy Grants. 

PIs must present an early achievement track-record or a ten-year track-record, whichever is most appropriate.

Proposals will be evaluated on the sole criterion of scientific excellence which, in the case the ERC Synergy Grants, takes on the additional meaning of outstanding intrinsic synergetic effect.


Rok za prijavu je 8. novembar 2022. godine, u 17.00 sati po briselskom vremenu. 


Stojim vam na raspolaganju za pitanja i pomoć.   

Za pomoć i dodatne informacije možete se obratiti i koleginicama koje su ERC NCP (nacionalne kontakt osobe) Gordani Vlahović, gordanav@uns.ac.rs i Jasmini Grubin iz MPNTR, jasmina.grubin@mpn.gov.rs.

Srećno sa aplikacijama i srdačan pozdrav,

Tanja Božić


7. 7. 2022.

image

Након привремене паузе настале услед пандемије, ИТО фондација је обавестила Универзитет у Београду о поновној могућности за пријаву за стипендију коју нуди ова јапанска Фондација. Универзитет у Београду је на располагање добио једну стипендију, за школску 2023/24. годину. Основни услови за одобравање стипендије су следећи:

 • кандидат мора бити номинован од стране Универзитета у Београду (са кандидатима који уђу у ужи избор ће бити организован разговор, како би кандидати могли да добију номинацију Универзитета у Београду);
 • кандидат мора бити држављанин Републике Србије (што доказује Уверењем о држављанству) који намерава да наставу на одговарајућој институцију у Јапану као студент или истраживач на последипломском нивоу (мастер програм), започне од јесени 2023. године и у Јапану проведе минимум годину дана. Област истраживања није ограничена;
 • кандидат мора имати висок успех на студијама и високе личне квалитете, а такође и потребу за финансијском помоћи;
 • кандидат мора по доласку у Јапан као прималац стипендије ИТО фондације присуствовати оријентационом састанку.

Крајњи рок за достављање комплетне конкурсне документације Универзитету је 20. септембар 2022. године. Документацију уз пропратно писмо са контакт подацима кандидата доставити на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг 1, 11000 Београд. Неопходно је да документација буде преведена на енглески језик, од стране судског тумача.


7. 7. 2022.

image Позив за чланство – КМХС

Позивамо вас да се придружите Клубу младих хемичара Србије. Члан Клуба може постати свако кога занимају хемијске науке, као и друге сродне природне науке. Старосна граница за чланство је 35. година. Доња граница за године не постоји. Чланство за 2022. годину је БЕСПЛАТНО. Учлањење је могуће извршити попуњавањем формулара на следећем линку: https://www.kmhem.net/uclanjenje/ 

Клуб младих хемичара Србије основало је Српско хемијско друштво 2009. године са жељом да допринесе промоцији науке међу младим истраживачима. Посредством Клуба, свим члановима се пружа могућност да се повежу са колегама у иностранству. Клуб младих хемичара Србије је члан Европске мреже младих хемичара (EYCN) од 2011. године, а Српско хемијско друштво је члан Европског хемијског друштва (EuChemS – European Chemical Society).

За више информација о Клубу посетите https://www.kmhem.net/ или пишите на kmhem.net@gmail.com

5. 7. 2022.

image

Средином јуна колегиница Оливера Марковић, истраживач сарадник, одбранила је своју докторску дисертацију под насловом "Проучавање равнотежа у хетерогеним системима трицикличних антидепресива: утицај агрегације и састава чврсте фазе на растворљивост".

У Сали за седнице Хемијског факултета тражила се столица више, а присуствовали су чланови комисије за одбрану тезе, Оливерина породица и пријатељи, али и професори, асистенти и студенти Хемијског факултета.

Ова докторска теза из области Аналитичке хемије изведена је у групи Хемијске равнотеже коју води др Татјана Ж. Вербић, ванредни професор Хемијског факултета.

Током израде докторске дисертације развијена је метода за одређивање термодинамичке растворљивости под називом pH-Ramp shake-flask. Као модел једињења коришћени су трициклични антидепресиви: десипрамин, нортриптилин, имипрамин и амитриптилин.

Равнотеже у хетерогеним системима одабраних трицикличних антидепресива који садрже хлориде и/или фосфате успешно су дефинисане захваљујући комбинованој примени pH-Ramp shake-flask методе и метода за карактеризацију чврсте фазе.

Приликом проучавања равнотежа у хетерогеним системима испитиваних супстанци важно је узети у обзир састав раствора изнад талога, састав талога, као и многобројне факторе од којих растворљивост зависи.

Резултати приказани у овој докторској дисертацији показују да pH-Ramp shake-flask метода има велики потенцијал у проучавању зависности растворљивости од pH вредности. Добијени резултати могу бити изузетно корисни у свим фазама дизајна и развоја лекова, као и у процесима предвиђања растворљивости или могућих интеракција у in vitro или in vivo условима.

Оливера Марковић је запослена као истраживач сарадник у Центру за хемију Универзитета у Београду - Института за хемију, технологију и металургију - Института од националног значаја за Републику. Честитамо Оливери и њеном ментору, др Татјани Ж. Вербић, ванредном професору на Катедри за Аналитичку хемију Универзитета у Београду - Хемијског факултета на успешно одбрањеној докторској дисертацији.

[Doktorat Olivere Markovic]

30. 6. 2022.

image

Данас су отворени позиви за два нова програма Фонда за науку РС: "Зелени програм сарадње науке и привреде" и "Програм ПРИЗМА".

"Зелени програм сарадње науке и привреде" пружа подршку научницима да реализују примењена истраживања која ће имати значај за привреду и утицати на смањење загађења животне средине.

Пријаве пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније до 12. септембра 2022. године до 15 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко Портала Фонда за науку Републике Србије.

Трајање пројеката је до две године (24 месеца) у првој фази и до годину дана (12 месеци) у другој фази за коју ће бити расписан Јавни позив.

Буџет програма је 3.500.000 евра.

Максималан буџет појединачног пројекта износи 200.000 евра.

Позив можете наћи на следећем линку:
http://fondzanauku.gov.rs/poziv/2022/06/zeleni-program-saradnje-nauke-i-privrede/

Други програм, "Програм ПРИЗМА" се реализује у оквиру шест потпрограма за развој научних истраживања у следећим научним областима: 1) природне науке и математика, 2) техничко-технолошке науке, 3) биотехничке науке, 4) биомедицинске науке, 5) вештачка интелигенција и 6) друштвенe и хуманистичке науке.

Пријаве пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније до 15. септембра 2022. године до 15 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко Портала Фонда за науку Републике Србије.

Трајање пројеката је до три године (36 месеци).

Буџет програма је 25.000.000 евра.

Максималан буџет појединачног пројекта износи 300.000 евра.

Позив можете наћи на следећем линку:
http://fondzanauku.gov.rs/poziv/2022/06/program-prizma/

30. 6. 2022.

image

Стручна пракса за студенте Хемијског факултета

Хемијски факултет је склопио трогодишње Споразуме о обављању стручне праксе студената са: Градским заводом за јавно здравље, Институтом за хемију, технологију металургију Универзитета у Београду - Институтом од националног значаја и Јавно комуналним предузећем "Београдски водовод и канализација". Студенти који су заинтересовани за обављање стручне праксе у наведеним установама могу да се пријаве на nastava@chem.bg.ac.rs. 

23. 6. 2022.

image

Овом приликом желимо да Вас обавестимо о неколико програма института EIT Food намењених студентима током лета и јесени 2022.

Три on-line летње школе:

Програм Challenge Labs – Ова едукација и такмичење у развоју решења на изазове у систему хране спровешће се on-line на јесен, а пријаве су отворене већ сада. Компанија Делта Аграр припремила је изазове за тимове, као и награде за најбоља решења. Придружи нам се и буди део иновација!

Међународна едиција програма Challenge Labs CEE – Чекају те искусни ментори и мултикултурно окружење земаља централне и источне Европе, као и награде за најбоља решења.

Програми су отворени за различите нивое студија. Више о овим програмима и начинима пријаве можете сазнати на горе повезаним странама.

Додатно, отворен је позив за менторе на међународној едицији програма Challenge Labs CEE, о чему се можете више информисати овде: challengelabs.eu/webinar/.

За додатна питања можете нам писати на preduzetnistvo@startit.rs.

2. 3. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће продекан за наставу Хемијског факултета у летњем семестру 2021/2022. године примати студенте у кабинету 515А (II спрат, блок А) по следећем распореду:

 • понедељак у 11:00,
 • четвртак у 11:00.

Продекану се можете обратити и на nastava@chem.bg.ac.rs .

Студентска служба ХФ

2. 3. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће у току летњег семестра школске 2021/2022. године Студентска служба радити по следећем режиму:

 • захтеви за издавање уверења (путем електронске поште), најаве долазака (путем електронске поште или телефона) као и све информације - сваког радног дана од 8:30 до 15:30,
 • непосредан рад са студентима (преузимање уверења, најављени доласци) - сваког радног дана од 10-13 часова.

Ваша Студентска служба

9. 2. 2022.

image

За Хемијски факултет:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО у 2022. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду - Хемијског факултета (евиденциони број уговора 451-03-68/2022-14/200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2022. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-68/2022-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2022-14/200168

За Иновациони центар ХФ:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО у 2022. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Иновационог Центра Хемијског факултета у Београду, д.о.о. (евиденциони број уговора 451-03-68/2022-14/200288) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2022. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-68/2022-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2022-14/200288

4. 2. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Крајем јануара је објављен позив из оквира Horizon EUROPE: HORIZON-VIDERA-2022-ACCESS-07 који се односи на Hop On процедуру пријављивања за институције из земаља у развоју.

Шта је Hop On Facility

Програм рада овог позива је специфичан, није постојао у H2020 оквиру, а предвиђа могућност да се институције из земаља са ниским резултатима у области истраживања и иновација (Widening Countries) придруже текућим пројектима изабраним за финансирање у стубовима Pillar 2 и EIC Pathfinder у Horizon Europe оквиру. Пријаве нових партнера у оквиру Hop On Facility позива морају показати додатну вредност за истраживање и иновације новог партнера представљене кроз нови радни пакет за партнера који приступа постојећем конзорцијуму. Услов је да нове институције већ не учествују у партнерству и да се сви постојећи партнери у конзорцијуму сложе са додавањем новог партнера.

Укључивање додатне институције у конзорцијум покреће процес измене и допуне Grant Agreement-a (пишу се амандмани на постојећи ГА), а пријаву подноси координатор пројекта. Финансирање у овим стубовима HEur је 100%.

Србија се налази на листи земаља у развоју и ми као институција имамо право да конкуришемо на овај позив. Потребно је да у оквиру финансираних пројеката пронађете пројекат коме ваша експертиза и идеја могу да допринесу и да контактирате координатора са својим предлогом пројекта. Списак пројеката којима се можете прикључити можете наћи на следећем линку:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/horizon/hop-on

Укупан буџет за ове пројекте износи 40 милиона евра и биће распоређен на око 80 пројеката (200,000.00 – 500,000.00 евра по пројекту). Буџет се додељује новом партнеру, предвиђен је за финансирање активности и радних пакета, а координатор конзорцијума може добити до 10% од увећаног буџета. 

Рок за пријаву пројекта:

Постоје два рока за подношење у 2022. години:

20 . април

10 . новембар

Предлози пројеката пролазе процес евалуације. А ако више предлога добије једнаке оцене у процесу евалуације, предност ће бити дата предлозима који су посебно релевантни за зелену или дигиталну транзицију привреде.

Позив се налази на следећем линку:

HORIZON-VIDERA-2022-ACCESS-07

Стојим вам на располагању за све додатне информације и помоћ у припреми пројекта.

Срдачан поздрав,

Тања Божић


© Универзитет у Београду - Хемијски факултет