Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

3. 9. 2017.

image

Конференција Chemometrica 2017, 36. по реду која окупља еминентне стручњаке из целог света у области хемометрије, биће организована од 3. до 6. септембра 2017. у Ђонђошу (Фаркашмаљ, Мађарска). Конференција покрива фундаменте хемометрије и све аспекте њене примене у хемији. Више информација можете наћи у PDF документу у прилогу.


28. 5. 2017.

image У недељу 28. маја 2017. године због неопходних радова на трафо станици у времену од 09:00 до 12:00 могућ је прекид снабдевања струјом у одређеним деловима зграде. Молимо вас да предузмете све потребне мере за безбедно искључивање и ново укључивање уређаја.

26. 5. 2017.

image

Кандидат мр Гордана (Миленко) Ракић, дипломирани професор биологије и хемије браниће докторску дисертацију под насловом:

Синтеза, карактеризација и антитуморска активност транс-комплекса Pt(II) и Pt(IV) са пиридинским дериватима као лигандима

Дан и место одбране: 2. 6. 2017. године у 12 часова у Сали за седнице Хемијског факултета, Студентски трг 12-16, Београд. Јавна одбрана дисертације ће се одржати пред Комисијом у саставу:

1. др Живослав Тешић, редовни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду, ментор,

2. др Сања Гргурић-Шипка, редовни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду, ментор,

3. др Синиша Радуловић, научни саветник Институт за онкологију и радиологију Србије.

26. 5. 2017.

image

Српска академија наука и уметности - Академијски одбор за високо образовање вас позива на Округли сто са темом:

Универзитети у Србији: стојимо ли у месту или идемо даље?

Округли сто ће се одржати у петак, 26. маја 2017. године у Клубу Академије (зграда САНУ, мезанин) са почетком у 11:00 часова.


17. 5. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Кристине Лазаревић, дипл. хемичара, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


16. 5. 2017.

image Фармацеутски факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Општа и неорганска хемија. Кандидат је др Слађана Танасковић, дипл. фармацеут, доцент Фармацеутског факултета.

15. 5. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену испуњености услова кандидата и оправданости предложене теме за израду докторске дисертације кандидата Ајах (Мохамед) Ал-Ханиш, мастера биохемичара под насловом:

Утицај епигалокатехин-3-галата, полифенола зеленог чаја, на стабилност и конформациону динамику апо и холо алфа-лакталбумина

Impact of epigallocatechin-3-gallate, green tea polyphenol, on apo and holo alpha-lactalbumin stability and conformation dynamics

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


12. 5. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Константина Илијевића, дипл. хемичара, асистента ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 5. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Уроша (Миодраг) Гашића, мастера хемичара под насловом:

Фитохемијски маркери ботаничког и географског порекла меда

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 5. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата мр Дијане (Драган) Ђуровић, дипломираног хемичара под насловом:

Испитивање концентрације гвожђа, цинка и бакра и антиоксидативног статуса у мајчином млијеку, серуму беба и мајки и храни за одојчад

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 5. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Александре (Драгомир) Митровић, дипломираног хемичара под насловом:

Фулеропиролидинске дијаде и тријаде: синтеза, испитивање електрохемијских особина и хијерархијског самоуређивања

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


5. 5. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Биохемија. Кандидат је др Владимир Бешкоски, дипл. биохемичар, доцент Хемијског факултета.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


5. 5. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије  за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Симеона (Лазар) Минића, мастер биохемичара под насловом:

Структура, биолошка активност и интеракције са протеинама фикоцијанобилина и хромопептида C-фикоцијанина из цијанобактерије Arthrospira platensis 

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


5. 5. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Тање (Милан) Булат, дипломираног биолога под насловом:

Примена масене спектрометрије у области функционалне протеомике на примеру Arion vulgaris и Drosophila melanogaster 

Functional Proteomics of Arion vulgaris and Drosophila melanogaster Organisms by Mass Spectrometry Approach

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


28. 4. 2017.

image Пољопривредни факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Хемија. Кандидат је др Ненад Филиповић, дипл. хемичар, доцент Пољопривредног факултета.

24. 4. 2017.

image

Вишеградска група (позната као "Вишеградска четворка" или једноставно "В4") одражава напоре земаља Централне европске регије да раде заједно у великом броју области од заједничког интереса у оквиру европских интеграција. Чешка, Мађарска, Пољска и Словачка су одувек делиле заједничке културне и интелектуалне вредности, као и заједничке корене у различитим религијским традицијама које желе да сачувају и даље јачају, и у оквиру ЕУ.

У оквиру сарадње, В4 група додељује различите грантове за чланице групе, али и за земље из окружења, чији је циљ да подстакне оптималну сарадњу и демократски развој у свим деловима Европе. Сарадња у оквиру Вишеградске групе је фокусирана на области културе, образовања, науке и размене информација.

Грантови који по структури највише одговарају нашим научницима су "Small Grants" и "Standard Grants".

У оба случаја су услови аплицирања практично исти, али се фондови и време трајања пројекта разликују. Земље западног Балкана су снажно подржане да конкуришу, посебно универзитети, факултети и институције које се баве науком. Могу конкурисати институције или појединци.

Избор партнера је кључан у писању пројекта. Сви партнери морају имати јасан и значајан допринос. Потребно је пронаћи сараднике из најмање три земље чланице В4 групе, (такозвано правило 3xВ4 правило). Такође, није неопходно успоставити сарадњу са институцијама, већ са појединцима.

Теме нису дефинисане, али је пожељно да пројекат има утицај на В4 земље, и да се развија кооперација између В4 и земаља у региону. Предност у избору имају пројекти који дају допринос друштву у односу на оне који су пука сарадња.
У једном позиву се може аплицирати за само један пројекат. Аплицирање је електронско, на енглеском језику. Формулари се могу наћи на сајту В4 групе.

http://visegradfund.org/grants/standard-grants/

Рокови за пријављивање су 1. јун, 1. септембар и 1. децембар 2017. године.

Генерално, потребно је да пројекти укључују теме од значаја за друштво, да буду одрживи, да укључују младе, да су иновативни и да имају регионални значај. Области од интереса су:

 1. Култура и заједнички идентитет
 2. Образовање и изградња капацитета
 3. Животна средина
 4. Демократске вредности и медији
 5. Политика и институционална партнерства
 6. Научна размена и сарадња у истраживањима
 7. Регионални развој, предузетништво и туризам
 8. Друштвени развој

У оквиру теме "Образовање и изградња капацитета" главни циљ је подизање конкурентности региона кроз подизање обучености грађана.

Специфични циљеви су:

 • Унапређивање "тврдих" и "меких" вештина (руковођење, комуникација, медијација, управљање пројектима) за бољи приступ тржишту рада;
 • Унапређење континуалног учења за бољи приступ тржиштима рада;
 • Јачање сарадње између образовних институција (формално и неформално образовање) и могућности за обуку наставника;
 • Повећање обима заједничких образовних алата (нпр методологија, заједничких уџбеника, програма стажирања, итд);
 • Размена добрих искустава из праксе у дијалогу међу доносиоцима одлука, органа локалне самоуправе, општина, школа и породица.

Примарна циљна група: студенти, наставници и тренери, послодавци, породице, општине, школе, органи одлучивања.

У оквиру теме "Животна средина" главни циљ је промоција и стратегија одрживости заштите животне средине у региону.

Специфични циљеви:

 • Подизање свести и едукација о заштити животне средине, климатским променама и одрживом развоју (загађења, ревитализације "brownfield" локација, водопривреде, итд);
 • Унапређење регионалних стратегија везаних за изазове у заштите животне средине;
 • Подстицај за коришћење одрживих и/или алтернативних извора енергије и транспорта (подизање свести, агитовање, представљање добрих пракси);
 • Повећање свести о имплементацији зелене економије;
 • Унапређење дијалога између јавне управе, предузећа и цивилног друштва (учешће грађана у процесу доношења одлука);
 • Повећање капацитета локалних и регионалних власти у борби са изазовима у заштити животне средине;
 • Побољшана заштита угрожених врста и области (нпр резервати природе).

Примарна циљна група: Републичке, локалне и регионалне власти, цивилно друштво, школе, мала и средња предузећа.

У оквиру теме "Научна размена и сарадња у истраживањима" главни циљ је побољшање и стварање услова за заједничке научно-истраживачке пројекте.

Специфични циљеви:

 • Повећање могућности за укључивање младих истраживача (нарочито на почетку каријере) као део борбе против "одлива мозгова" из В4 региона;
 • Развој регионалних мрежа/кластера малих и средњих предузећа, академске заједнице и истраживачких институција;
 • Популаризација науке на регионалном нивоу (са нагласком на младе);
 • Промоција заједничких R&D пројеката ван В4 региона.

Примарна циљна група: Млади истраживачи и студенти, деца и млади, професори, академска заједница, мала и средња предузећа, локалне и регионалне власти, недовољно заступљене групе у науци.

За обе врсте пројеката евалуација траје до 50 дана, финансирање пројекта је потпуно и пројекти трају до 12 месеци, а "Small Grants" могу да трају и краће, 5-6 месеци. За "Small Grants" се додељује до 6000 €, а за "Standard Grants" од 6001 до 40000 €.

Уколико вам је потребна додатна помоћ можете ми се обратити мејлом, телефоном или у канцеларији 303А, поред магацина.

Срдачан поздрав,
Тања Божић
е-маил: tbozic@chem.bg.ac.rs
+381-62-801-7576, +381-11-3336-803

20. 4. 2017.

image

Поштоване колегинице и колеге, студенти Хемијског факултета,

Позивамо Вас да попуните упитник за потребе међународног пројекта ЕУРОСТУДЕНТ. У оквиру овог упитника биће Вам постављена питања у вези животног стандарда, мобилности, перспективе у погледу запошљивости, као и задовољства студијама. Онлајн верзији упитника можете приступити кликом на линк:

https://upitnik.rcub.bg.ac.rs/index.php/493649?lang=sr-Latn

Пројекат ЕУРОСТУДЕНТ и подаци који ће бити прикупљени у оквиру њега од значаја су јер омогућавају поређење студирања и живота студената у Србији са стањем у другим европским земљама. Поред тога, бићемо у прилици да идентификујемо позитивне и негативне стране студирања у Србији, и на тај начин, у складу са резултатима, предложимо нека решења или кораке за будуће побољшање студентског статуса.

За попуњавање упитника биће Вам потребно око 20 минута. Молимо Вас да питања пажљиво прочитате и одговорите у складу са упутством. Одговори су у потпуности анонимни - не постоји могућност да знамо ко је попунио анкету, нити да повежемо Ваше одговоре са Вама. Прикупљени подаци биће употребљени искључиво у сврху истраживања.

За сва додатна питања и коментаре, можете нам се обратити путем мејла, на адресу: eurostudent@rect.bg.ac.rs.

Срдачан поздрав,
Председник Конференције универзитета Србије (КОНУС)
академик Владимир Бумбаширевић

1. 10. 2016.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2016/17. годину.

16. 9. 2016.

image Пољопривредни факултет Универзитета у Београду расписао је конкурс за избор једног наставника у звању доцента за ужу научну област Биохемија. Кандидат је др Стева Левић, дипл. инг. прехрамбене технологије, асистент Пољопривредног факултета.
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет