HemNet Home -- O HemNet-u -- eduroam

eduroam

eduroam logoEduroam (Educational Roaming) je besplatan servis za bežični (wireless) pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedno, brzo i jednostavno povezivanje na Internet širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga - uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači, i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Srbije (AMRES).

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu učestuje u eduroam mreži kao davalac identiteta, što znači da zaposleni i studenti HF-a mogu da se povežu na eduroam mrežu koristeći svoj redovni nalog (e-mail) i šifru bilo gde da se nalaze - u zemlji ili u inostranstvu. Ovim se postiže vrlo jednostavno povezivanje: potrebno je da se korisnički uređaj (računar, mobilni telefon, touchpad...) samo jednom podesi, a zatim se to jedno podešavanje upotrebljava u svim prilikama. S druge strane, pošto se koriste najsavremeniji standardi za enkripciju, korisnicima je zagarantovan visok nivo zaštite privatnosti njihovih naloga i podataka.

Osim toga, u zgradi Hemijskog fakulteta je instalirano nekoliko pristupnih tačaka za povezivanje na eduroam servis, što znači da svi članovi akademske zajednice - bilo da su zaposleni ili studenti HF-a, ili pak gosti sa drugih institucija iz zemlje ili sveta - mogu da pristupe Internetu na ovaj način. Pristupne tačke se nalaze na sledećim mestima:

Na ovim pristupnim tačkama koristi se autentifikacioni mehanizam EAP-TTLS, a unutar TTLS tunela PAP metod prijavljivanja. Ovaj način autentifikacije je direktno podržan na operativnim sistemima MacOS i Linux, dok je na MS Windows-u potrebno instalirati dodatni softver. Detaljna uputstva za instalaciju i podešavanje za aktuelne verzije operativnog sistema MS Windows, kao i neke mobilne telefone, data su na Web-stranici Akademske mreže srbije (AMRES): http://www.eduroam.amres.ac.rs/rs/korisnici.html.

Da biste koristili eduroam servis, Vaš uređaj mora imati odgovarajući adapter za bežični internet koji podržava: