Име и презиме: др Јелена З. Радосављевић
Звање: доцент
Назив институције у којој наставник ради са пуним радним временом: Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
Ужа научна област: Биохемија
Академска каријера Година Институција Област
Избор у звање 2018. Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд) Биохемија
Докторат 2013. Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд) Биохемија
Диплома 2008. Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд) Биохемија
Списак предмета које наставник држи у текућој школској години
  Назив предмета Врста студија
1. Увод у биохемију (408A1) основне академске студије
интегрисане основне и мастер академске студије
Репрезентативне референце
  1. Mihajlovic, L., Radosavljevic, J., Burazer, L., Smiljanic, K., Cirkovic Velickovic, T. (2015) Composition of polyphenol and polyamide compounds in common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) pollen and sub-pollen particles, Phytochemistry, 109: 125-132 (IF=2.547, citations:1)
  2. Radosavljevic, J., Nordlund, E., Mihajlovic, L., Krstic, M., Bohn, T., Buchert, J., Cirkovic Velickovic, T. (2014) Sensitizing potential of enzymatically cross-linked peanut proteins in a mouse model of peanut allergy. Molecular Nutrition and Food Research, 58 (3) 635–646. (IF=4.356, citations:1)
  3. Stojadinovic, M., Radosavljevic, J., Ognjenovic, J., Vesic, J., Prodic, I., Stanic-Vucinic, D. Cirkovic Velickovic (2013) Binding affinity between dietary polyphenols and β-lactoglobulin negatively correlates with the protein susceptibility to digestion and total antioxidant activity of complexes formed. Food Chemistry, 136 (3-4) 1263–1271. (IF=3.334, citations:24)
  4. Stanic, D., Monogioudi, E., Dilek, E., Radosavljevic, J., Atanaskovic-Markovic, M., Vuckovic, O., Raija, L., Mattinen, M., Buchert, J., Cirkovic Velickovic, T. (2010) Digestibility and allergenicity assessment of enzymatically crosslinked β-casein. Molecular Nutrition and Food Research, 54(9) 1273-1284. (IF=4.356, citations:24)
  5. Cirkovic Velickovic, T., Radosavljevic, J., Stanic, D. (2009) Digestibility of food allergens. CAB Reviews: Perspectives in Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources, 4 (6): 1-17 (H index 14, no IF available, citations:1)
  6. Radosavljevic, Ј., Dobrijevic, D., Jadranin, M., Blanusa, M., Vukmirica, J., Cirkovic Velickovic, T., (2010) Insights into proteolytic processing of the major peanut allergen Ara h 2 by endogenous peanut proteases. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90 (10) 1702-1708. (IF=1.386, citations:3)
  7. Stanic, D., Radosavljevic, J., Polovic, N., Jadranin, M., Popovic, M., Vuckovic, O., Burazer, L., Jankov, R., Cirkovic Velickovic, T. (2009) Removal of N-terminal peptides from β-lactoglobulin by proteolytic contaminants in a commercial phenol oxidase preparation, International Dairy Journal, 19(12), 746-752 (IF=2.421, citations:5)
Збирни подаци научне и стручне активности наставника
Укупан број цитата: 178
Укупан број радова са SCI (SSCI) листе: 14
Тренутно учешће на пројектима: Домаћи: 1 Међународни: —

Други подаци које сматрате релевантним:

Члан следећих научних друштава: Српско хемијско друштво од 2008; Европска академија за алергију и клиничку имунологију од 2008; Европскa федерацијa за биотехнологију од 2009.