Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФКуповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ (www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/) можете извршити без доласка на ХФ, позивом на број телефона 011-3336-709. Након прокњижене уплате, достава се врши поштом. Трошкове слања пошиљке сноси наручилац.

Инструкције за плаћање:

 • Прималац:   Универзитет у Београду-Хемијски факултет
 • Сврха уплате:   наслов публикације (књиге)
 • Рачун:   840-1817666-82
 • Позив на број:   физичка лица (студенти) остављају празно, док правна лица уносе број фактуре

Неопходно је при попуњавању уплатнице навести тачну адресу уплатиоца.


Од понедељка, 2. новембра Студентска служба ће радити са студентима у периоду од 10 до 13 часова, према одлуци Деканског колегијума (одлука ХФ бр. 947/1 од 28. 10. 2020. године).

У периоду уписа и осталих активности које подразумевају долазак већег броја студената у кратком временском периоду, радно време ће бити продужено, о чему ћете бити благовремено обавештени.

Такође, молимо вас да све ваше захтеве које имате према Студентској служби, попут издавања уверења, поднесете дан раније путем електронске поште на studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs како бисмо што брже и са што мање задржавања испунили ваше захтеве.

Ваша Студентска служба

26. 5. 2021.

image

Седми симпозијум Европске хемијске биологије - 7th European Chemical Biology Symposium - биће одржан on-line у периоду од 26. до 28. маја 2021. године. Овај симпозијум пружа бројне могућности за оралне и постерске презентације студентима докторских и пост-док студија. Рок за предају апстраката је 26. март 2021. године. Више информација можете наћи у позивном писму и на сајту симпозијума https://ecbs2021.eu/.


26. 5. 2021.

image

Поштоване колегинице и колеге,

На основу одлуке Наставно-научног већа ХФ дел. бр. 272/1 од 11.3.2021. године, имајући у виду ванредну ситуацију изазвану пандемијом, у школској 2020/2021. години ће бити одржан додатни испитни рок.

За студенте Основних академских студија и Интегрисаних академских студија додатни испитни рок ће бити одржан након редовног септембарског рока, о чему ће студенти бити благовремено обавештени.

За студенте Мастер академских студија додатни (априлски) испитни рок ће бити одржан од 12.4. до 25.4.2021. године. Студенти мастер академских студија могу да пријаве испите у периоду од 1.4. до 7.4.2021. године на studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs искључиво са својих званичних адреса електронске поште ХФ. У е-маилу је потребно навести називе испита које студент пријављује (са шифрама предмета). Термини полагања испита ће бити одређени у договору са наставницима.

26. 5. 2021.

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У првих седам недеља летњег семестра 2020/21.године (8.март – 26.април), док је у току реализација online наставе, Продекан за наставу ће бити доступан на nastava@chem.bg.ac.rs. Уколико је потребно можете да закажете термин за разговор који ће бити реализован преко платформе MsTeams (тим: Продекан_Настава). За комуникацију путем електронске поште користите искључиво вашу званичну студентску адресу ХФ.

Продекан за наставу ХФ

9. 4. 2021.

image

Компанија Gecco Biotech из Холандије нуди спонзорство за пројекте студената мастер или докторских студија на Хемијском факултету у Београду. Рок за пријаву је 25. април 2021. године. Више информација можете наћи у прилогу.


9. 4. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену научног и стручног рада Николине Поповић, мастер биохемичара, истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 4. 2021.

image

Поштоване колегинице и колеге,


У току је пријавлјивање за Летњу школу липидомике под називом ”Lipidomics : hands on training in the characterization of the lipidome of foods and agricultural raw materials” које се одржава на универзитету у Генту, Белгија од 18. јуна - 1. јула 2021. године у оквиру FoodEnTwin пројекта.

За учешће се могу пријавити сви запослени Хемијског факултета, као и студенти докторских студија, заинтересовани за ову област.

За школу се можете се регистровати на сајту:

http://horizon2020foodentwin.rs/foodentwin-summer-school-2021/

7. 4. 2021.

image

На Хемијском факултету је  01. априла 2021. године почео пројекат Европске комисије Horizon2020 IMPTOX - Иновативна аналитичка платформа за истраживање ефеката и токсичности микро- и нано- пластике, у комбинацији са загађујућим супстанцама животне средине, на ризик од алергијских болести у претклиничкој и клиничкој студији, GA No. 965173.

Руководилац пројекта је проф. др Тања Ћирковић Величковић, а са Хемијског факултета ће у тиму бити укључени професори и сарадници Хемијског факултета са катедри за биохемију, аналитичку и органску хемију, као и колеге са Иновационог центра, Физичког факултета и из ИНЕП-а.

У савременом добу постоји хитна потреба за разумевањем утицаја микро- и нано-пластичних честица које загађују храну и животну средину као и њиховог ризика на здравље људи. Пројекат IMPTOX има за циљ стварање међупредметне платформе за дизајнирање погодних аналитичких приступа за одређивање обима проблема у животној средини и утицаја на наше здравље проценом утицаја микро- и нано- пластичних честица унетих удисањем и/или гутањем, а контаминираних металима, алергенима, патогеним бактеријама и токсинима, на алергијске реакције.

Исход овог иновативног пројекта укључује: нове алате за откривање микро- и нано-пластичних честица; побољшано разумевање ефеката микро- и нано-пластичних честица у комбинацији са критичним загађивачима у ваздуху, води и храни на здравље људи и откривање биомаркера; повећану свест о ризику на болести услед микро- и нано- пластичних честица и загађивача; побољшане стратегије комуникације између науке и релевантних заинтересованих страна и допринос здравственим циљевима Европске стратегије за пластику у кружној економији; научне податке релевантне за политику у циљу смањења ризика по здравље људи и процена ризика и на националном нивоу и нивоу ЕУ за креаторе политика.

www.chem.bg.ac.rs/support/IMPTOX/index.html

[Шема]

6. 4. 2021.

image

Професори Хемијског факултета имају велики број међународних сарадњи и захваљујући једној од њих остварили смо напредак у пречишћавању хербицида у отпадним водама. Др Драган Манојловић, редовни професор ХФ и гостујући професор Јужно-Уралског државног универзитета заједно са колегама из Русије развио је иновативни метод за укљањање хербицида из отпадних вода применом хлор-диоксида.

Хлор-диоксид се дуги низ година користи за дезинфекцију пијацћих и отпадних вода, али се до сада није користио за уклањање хлороацетамидних хербицида из отпадних вода. Показао се као безбедно и веома ефикасно средство, једноставно за транспорт, које за кратко време разграђује хербициде.

Најсавременије аналитичке технике као што су високо-ефикасна течна хроматографија, гасна хроматографија и анализа укупног органског угљеника коришћене су за праћење процента разградње хербицида у водама. Први део експеримената се заснивао на праћењу разградње хербицида у деминерализованим водама, а након тога у узорцима вода из Србије и Русије. Након третирања хлор-диоксидом дошло је до оксидације хербицида, при чему су настајали натријум-хлорид и натријум-сулфат, потпуно безбедне неорганске соли.

Ако желите да сазнате више о истраживању професора Манојловића кликните на линк:

https://www.susu.ru/en/news/2020/08/24/scientists-have-cleaned-wastewater-using-safe-chlorine-dioxide

5. 4. 2021.

image

На основу Програма заједничког унапређења размене учесника на пројектима закљученог 2019. године између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Немачке службе за академску размену (ДААД) а у циљу унапређивања научне и технолошке сарадње и уз поштовање заједничких и уважавање националних интереса, Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сарадњи са Немачком службом за академску размену (Deutscher Akademischer Austauschdienst-DAAD) расписује Конкурс за размену учесника на пројектима између Републике Србије и Савезне Републике Немачке за пројектни период 2022-2023.

Рок за подношење пријаве пројекта је 30. 6. 2021. године.

На линку испод можете пронаћи позив:

http://www.mpn.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-naucno-tehnoloske-saradnje-republike-srbije-i-savezne-republike-nemacke-za-period-2022-2023/

5. 4. 2021.

image

Универзитет у Београду је од октобра 2019. године учлањен у ANSO (Alliance of International Science Organizations), удружење настало у оквиру иницијативе "Појас и пут", о којем више информација може да се сазна на званичној страници http://www.anso.org.cn/.

ANSO (Alliance of International Science Organizations) је објавио позив за идеје и предлоге у циљу заједничких истраживачких и образовних пројеката за 2021. годину. Проректор за науку, проф. др Петар Марин, позива Вас да се упознате са упутствима и другом документацијом везаном за пријаву предлога и уколико сте заинтересовани да се пријавите на позив. Као што је наведено, рок за пријаву је 15. мај 2021. године.


3. 4. 2021.

image

Радови научница и научника са Хемијског факултета су више пута до сада долазили на насловне стране угледних међународних научних часописа. Пуно нашег рада се одвија ван пажње јавности и само мали део смо до сада стигли да поделимо са медијима или на друштвеним мрежама.

Млади често налазе узоре међу популарним личностима из света глуме, музике, спорта... јер они најчешће долазе на насловице дневних новина и недељника. Зато нам је нарочито драго што је Илустована политика на своју насловну страну од 23. марта поставила три младе научнице, међу којима је и др Тамара Тодоровић, ванредна професорка Хемијског факултета.

А Тамара стварно јесте одличан узор младима. Њен пројекат SYMBIOSIS је у веома оштрој конкуренцији добио средства од Фонда за науку у оквиру PROMIS конкурса. Од 585 пријављених пројеката, прошло је само њих 59, а међу њима се нашао и пројекат професорке Тодоровић. Паралелно са припремом пројекта SYMBIOSIS, професорка Тодоровић је обављала и захтевну улогу продеканке за наставу, држала је предавања нашим студентима и радила на другим научним пројектима у којима учествује или их руководи. До сада је објавила 43 научна рада који су цитирални 556 пута!

Тамара је једна од великог броја успешних научница и професорки које раде на нашем факултету. Верујемо да ће и ове године велики број ученица и ученика поћи њеним стопама и уписати Хемијски факултет. Желимо вам да следите њен пример, марљиво радите и једног дана чак и надмашите резултате које је постигла професорка Тодоровић.

2. 4. 2021.

image

Дан студената прослављамо уз нови број студентског часописа "Позитрон".

Истичемо текстове:

 • О вакцинама из угла биохемије
 • Хемија ватромета
 • Прокрастинатор о прокрастинацији
 • Инспиративне интервјуе са Снежаном Ђорђевић и Далибором Станковићем

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron br. 22]

1. 4. 2021.

image

Током априла 2021. године у Задужбини Илије М. Коларца одржава се циклус предавања под насловом:

Вртешка у животној средини - храна и здравље
људи са старим и новим загађујућим супстанцама и нападачима: шта смо ново сазнали?

1. 4. 2021: доц. др Јелена Радосављевић:
Алергије и алергени хране - истине и заблуде

8. 4. 2021: проф. др Јелена Мутић:
Метали у морским плодовима: бенефит и ризик

15. 4. 2021: проф. др Тања Ћирковић Величковић:
Шта су микропластика и нанопластика и да ли могу да утичу на наше здравље?

22. 4. 2021: доц. др Марија Стојадиновић:
Изазови у лабораторијској дијагностици новог SARS-CoV-2 вируса

Предавања ће бити снимљена у Малој сали Коларчеве задужбине, без присуства публике, и постављена на YouTube платформу "Слушајте Коларац".

[Plakat ciklusa predavanja]

1. 4. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Сање Марковић, мастер хемичара, истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


1. 4. 2021.

image

Прочитајте брошуру "COVID-19 вакцине у Србији" коју су саставили наши фармацеути. Упознајте се са структуром вируса SARS-CoV-2, саставом и механизмима дејства свих вакцина које су тренутно расположиве у нашој земљи. Погледајте одговоре на нека од најчешће постављена питања - ко сме / не сме да се вакцинише, који су могући нежељени ефекти, какав се имунитет стиче, итд.

[Brosura]


31. 3. 2021.

image

Посетите Хемијски факултет на виртуалном сајму образовања "На који ћеш факс". Наш штанд се налази у експо хали 2, а доступан је и директно путем следећег линка:

https://nakojicesfaks.collectivibe.com/booth/hemijski

Хемијски факултет је веома угледна образовна и научна институција. Приликом досадашњих циклуса акредитације ХФ је био међу факултетима који су служили за пример како успешно проћи ову процедуру, а наше дипломе се у свету признају без потребе за додатном нострификацијом.

Virtuelni sajam Na koji ces faks

Висок квалитет наставе и научног рада постижемо захваљујући интензивној сарадњи са великим бројем реномираних институција у земљи и свету, али и услед знатно виших стандарда за напредовање које смо поставили нашим професорима у односу на законске норме.

Велики број научних пројеката које воде наши професори омогућава нам да континуирано запошљавамо нове младе истраживаче, а захваљујући реализованим пројектима факултет је опремљен савременим инструментима који се користе и за обуку наших студената да постану врсни стручњаци, способни да одговоре широком спектру потреба за хемичарима на тржишту рада.

Осим у великом броју приватних и државних лабораторија, наши дипломци налазе посао и у фирмама које се баве увозом и продајом аналитичке опреме и хемикалија, регулаторним институцијама попут Агенције за заштиту животне средине, као и у највећим компанијама у Србији везаних за нафтну индустрију, производњу лекова, прехрамбену индустрију... Знање са нашег факултета можеш да искористиш и за покретање сопствене производње или се можеш посветити једној од најлепших и најплеменитијих професија, подучавању нових генерација хемичара.

Хемија је једна изузетно логична наука која је на безброј занимљивих начина испреплетена са животом који живимо. Професори хемије имају привилегију да предајући хемију подстичу код деце креативност, логично закључивање и имагинацију.

[Expo sala 2]

30. 3. 2021.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да су на студентском порталу отворене две нове анкете.

Молимо Вас да анкете попуните пошто су резултати тих анкета неопходни за успешан завршетак процеса самовредновања Хемијског факултета.

Анкете су отворене од 30. 3. до 30. 4. 2021. године.

Студентска служба ХФ

30. 3. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Аните Смаилагић, мастер хемичара, истраживача-приправника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


29. 3. 2021.

image

Поштовани студенти ХФ,

Студентски парламент Универзитета у Београду је у сарадњи са Заводом за здравствену заштиту студената покренуо акцију вакцинације студената Универзитета у Београду.

Сви заинтересовани студенти ХФ пријаву могу да попуне на следећем линку: https://forms.gle/WyRHBCww27Z4sU697. За додатне информаицје могу да се обрате Студенту продекану (student_prodekan@chem.bg.ac.rs) или Студентском парламенту (studentski_parlament@chem.bg.ac.rs).

Допис Ректора БУ проф. др Иванке Поповић се налази у прилогу.

Управа ХФ


26. 3. 2021.

image Call for expression of interest 2021-2027 – New The new call for expression of interest for experts for the programming period 2021-2027 is now open and we welcome new and old experts!

If you are already registered as an expert answering one of the previous calls for expression of interest, and if you have opted to be eligible for all programmes, you will remain available in the database for current and future Programmes (e.g. Horizon Europe).

The registration page has been updated with a single opt-in for all services and programmes. This is reflected in your expert profile under data protection where you have the right to choose who can see your data exactly as in the previous period, with the settings for data protection/”who can see my data”.

If the option to work for “All programmes and sub-programmes of the above selected EU and non-EU institutions” is selected, by default you have made yourself available to all current and future programmes and no additional action is needed from your side.

24. 3. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног сарадника у звању сарадник у настави за ужу научну област Аналитичка хемија. Кандидати су:

 • Катарина Миленковић,
 • Сара Кнежевић,
 • Михајло Јакановски, и
 • Марко Јовић.

Сви кандидати су дипломирани хемичари и студенти мастер академских студија на ХФ. Комисија предлаже избор Саре Кнежевић.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


24. 3. 2021.

image

Професорка Хемијског факултета, Тања Ћирковић Величковић је гостовала у емисији УранаК1. CAPSIDO пројекат, чији је она руководилац има одличне вести - до краја године ћемо добити прототип домаћег теста за детекцију новог корона вируса. Тим професорке Ћирковић у оквиру CAPSIDO пројекта који финансира Фонд за науку Републике Србије, чини 14 научника (биохемичари и колеге са Пољопривредног факултета), као и спољни сарадници из Института ИНЕП.

Регистрација теста којим се детектују антитела се очекује крајем априла, а све компоненте теста ће бити произвођене у нашој земљи. То је резултат другог пројекта "Одржива производња серолошког IgG теста за SARS CoV-2 у Србији" који финансира USAID а спроводи UNDP.

Очекује се да ћемо након реализације CAPSIDO пројекта добити тестове који су осетљивији и у стању да региструју присуство протеина вируса не само у крви већ и у другим течностима попут пљувачке. Биохемичари са нашег факултета су већ демонстрирали да су у стању да произведу протеине вируса неопходне за функционисање тестова, што је важан резултат јер ће нам омогућити да прилагодимо тест и на потенцијалне мутације вируса које су могуће у будућности.

Потражите снимак професоркиног интервјуа на следећем линку:
https://www.youtube.com/watch?v=GgwYwlmZFJg

Prof. Tanja Cirkovic Velickovic   Gostovanje u emisiji UranaK1

16. 3. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену научног и стручног рада Александре Ђурђевић Ђелмаш, мастер биохемичара, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


15. 3. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену научноистраживачког рада и постигнутих резултата др Милице Поповић, доцента ХФ, кандидата за избор у звање виши научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


3. 3. 2021.

image

Одбор "Задужбине Веселина Лучића" је расписао:

 • конкурс за доделу "Награде Веселина Лучића" за најбоље научно односно стручно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду објављено током 2020. године, и
 • конкурс за доделу "Награде Веселина Лучића" за најбоље књижевно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду објављено током 2020. године.

Конкурс је објављен у дневном листу "Политика" 22. 2. 2021. године (београдско издање). Рок за подношење пријава је од 22. фебруара до 21. априла 2021. године. Више информација и образац за пријаву на конкурс можете наћи у прилогу.


23. 2. 2021.

image

За Хемијски факултет:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200168

За Иновациони центар ХФ:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Иновационог Центра Хемијског факултета у Београду, д.о.о. (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200288) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200288

23. 2. 2021.

image

Фонд за иновациону делатност је 22. фебруара 2021. године, расписao нови jавни позив за Програм сарадње науке и привреде. Средства за реализацију јавног позива у укупном износу од шест милиона евра обезбеђена су из буџета Републике Србије, са раздела МПНТР.

Циљ Програма сарадње науке и привреде је да помогне истраживања која су од значаја за привреду тако што ће подстаћи предузећа из приватног сектора и јавне научноистраживачке организације да се упусте у заједничке истраживачко-развојне пројекте са циљем стварања нових или побољшаних комерцијално оријентисаних производа и услуга, као и иновативних технологија са значајним будућим учинком и тржишним потенцијалом.

Кроз Програм се додељује финансијска подршка до 300000 евра конзорцијуму који мора бити сачињен од најмање једног микро, малог или средњег привредног друштва у већинском приватном власништву, основаног у Србији као подносиоца пријаве и једне јавне научноистраживачке организације (у већинском државном власништву, регистроване и акредитоване у Србији) као главног коподносиоца пријаве.

Могуће је подношење само једне пријаве по јавном позиву.

Крајњи рок за подношење пријава је 29. април 2021. године до 15 часова.

Приручник у коме су детаљно описани услови Програма сарадње науке и привреде и сет неопходне документације доступни су на: http://www.inovacionifond.rs/program/program-saradnje-nauke-i-privrede/psnp-dokumentacija-2021

Молимо вас да користите следећи линк за аплицирање:
http://www.inovacionifond.rs/prijava

За сва додатна питања, можете писати на: cgs@inovacionifond.rs

5. 2. 2021.

image

Објављен је позив за пријаву за Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији 2021.

Носилац Такмичења је ресорно министарство науке Републике Србије, у сарадњи са Привредном комором Србије и медијским партнером РТС. Техничку реализацију Такмичења врши Организациони тим са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко-металуршког факултета у Београду.

До сада је на такмичењу учествовало 2950 тимова са преко 9000 учесника, припремљено је 1161 бизнис планова и пословних модела којим су потврђени економски потенцијали предложених иновација. Посебан квалитет је окупљање тима од 384 рецензената из Србије и наших истакнутих људи широм света.

Захваљујући учешћу на такмичењу, до сада је основано 88 нових предузећа, која су тренутно активна на тржишту.

Сви заинтересовани који су већ створили одређену иновацију или су пред њеном финализацијом, требало би да оформе свој, најмање трочлани тим. Иновације могу бити из свих области техничког, медицинског, информатичког или стваралаштва у области услуга.

Рок за пријаву је 5. мај 2021. године. Све додатне информације и електронска пријава могу се пронаћи на сајту: http://inovacija.org/.

1. 10. 2020.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2020/21. годину.
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет