Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

14. 11. 2019.

image

Девета конференција Српског биохемијског друштва под насловом "Диверзитет у биохемији" биће одржана у Београду, у периоду од 14. до 16. новембра 2019. године. Научни програм ће покрити најактуелније теме на пољу молекуларних наука о животу, нарочито биохемије и молекуларне биологије. Све информације се могу наћи на следећој адреси:

www.biochemistry-conference.org.rs

[IX SBS Conference]


19. 10. 2019.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Са задовољством Вас позивамо на прославу Дана Хемијског факултета Универзитета у Београду која ће се одржати у петак, 18. 10. 2019. године у 12 часова у Великом хемијском амфитеатру. Позивница се налази у прилогу ове поруке.

Срдачан поздрав,
Управа Хемијског факултета

[Dan HF 2019.]


19. 10. 2019.

image

Драге колегинице и колеге,

Позивам вас да се пријавите за похађање Семинара за упознавање студената са факултетом и академским начелима. На овом семинару добићете прилику да сазнате најбитније информације за почетак вашег школовања на факултету и будући живот академског грађанина. Семинар ће се одржати на Хемијском факултету, у суботу 19. и недељу 20. октобра 2019. године.

Похађање семинара је бесплатно, али је неопходно пријавити се за похађање до среде 16. октобра. Пријављивање се врши слањем мејла са насловом "Пријава за СУСФАН" на адресу student_prodekan@chem.bg.ac.rs, а у тексту мејла неопходно је да наведете ваше име, презиме и број индекса. Детаљан програм семинара можете пронаћи на плакату који се налази у прилогу овог обавештења. У току семинара добићете и штампану верзију Водича за бруцоше као и додатне поклоне, а на крају семинара и сертификат о похађању, као и ЕСПБ поене за ваннаставне активности. Семинар је подржан од стране Универзитета у Београду и Управе Хемијског факултета. Број места је ограничен.

Срдачан поздрав,
Ненад Зарић,
студент продекан


18. 10. 2019.

image

Математички факултет Универзитета у Београду организује још један отворени DAAD инфо-семинар у петак 18. октобра 2019. са почетком у 15 часова у Малом хемијском амфитеатру (1. спрат зграде ПМФ-a, Студентски трг 12-16).

На инфо-семинару ће представници Немачке службе за академску размену (DAAD) изложити многобројне могућности за научно-истраживачку сарадњу и академску размену са универзитетима у Немачкој за студенте, дипломце, професоре и истраживаче.

Позивамо заинтересоване студенте и професоре факултета природно-математичке групације, као и других институција Универзитета у Београду да дођу и чују више о овим атрактивним програмима од стране званичника DAAD-а.

Више информација о DAAD програмима, као и активностима DAAD cентра може се наћи на страници https://www.daad.rs/sr/.

18. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Иване (Недељко) Продић, мастер биохемичара под насловом:

Дигестомика алергена кикирикија и карактеризација фрагмената отпорних на протеолизу

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.

17. 10. 2019.

image

Јужноуралски државни универзитет у Чељабинску (Русија) нуди позиције за пост-док и усавршавање. Једна од понуђених области су науке о материјалима (material science). Детаљне информације се могу наћи на сајту Универзитета:
https://www.susu.ru/en/why/academic-research-positions


16. 10. 2019.

image

Волонтерски центар ХФ отвара пријављивање за волонтере на 7. Конференцији младих хемичара Србије.

Конференција се одржава 2. 11. 2019. (субота) током целог дана (од јутра до 5-6 по подне) на Технолошко-металуршком факултету (Карнегијева, споредни улаз). Молимо заинтересоване колегинице и колеге да своје пријаве пошаљу на мејл адресу: volonteri@chem.bg.ac.rs. Пожељно је да се пријаве и колеге како бисмо 1. 11. поставили панеле за постере (то ће трајати 1-2 сата током 1. 11). Као наслов мејла ставите: "7. конференција младих хемичара Србије". У пријави навести име и презиме, број индекса, број телефона, претходна искуства овог типа, као и - уколико сте мушког пола - да ли можете помоћи 1. 11. при ношењу панела.

На самој конференцији, 2. 11, волонтери помажу при регистрацији, на постерској сесији као и за све остало за шта вас замоли особље Клуба младих хемичара и Српског хемијског друштва.

Уколико имате питања пошаљите их на мејл адресу: volonteri@chem.bg.ac.rs.

Срдачно,
Волонтерски центар

16. 10. 2019.

image

Глобална образовна акција "Мендељејев лаб" одржана је на Хемијском факултету Универзитета у Београду, у сарадњи са Руским центром за науку и културу и Математичком гимназијом у суботу 12. 10. 2019.

Ученици Руске школе при амбасади Руске федерације у Београду су радили међународни тест провере знања, посетили Збирку великана српске хемије и гледали експерименте које су припремили ученици Математичке гимназије. За крај, сви учесници програма су погледали анимирани филм о Дмитрију Мендељејеву.

Ова акција је одржана у још 40 држава широм света, а подаци о овоме се могу наћи на сајту laba.media.

Овде можете погледати мали фото-албум - аутор фотографија је Александар Голубев.

16. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзита у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену научне заснованости и оправданости предложене теме за израду докторске дисертације кандидата Ивана (Вилко) Самелака, дипломираног хемичара, под насловом:

Органско-геохемијски приступ у идентификацији и праћењу судбине загађујућих супстанци нафтног типа у речним седиментима на моделу реке Врбас (Бања Лука)

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


15. 10. 2019.

image

Хемофарм Фондација расписује конкурс за школску 2019/20. годину за доделу 10 стипендија студентима који су први пут уписали завршну годину основних/интегрисаних академских студија, као и студентима који су школске 2019/20. уписали мастер студије на факултетима чији је оснивач Република Србија и то на медицинским, фармацеутским, технолошким, хемијским и физичко-хемијским факултетима.

Конкурс је отворен за студенте који су у досадашњем студирању остварили просек оцена најмање 8,50. Осим просечне оцене, приликом одабира, критеријум је и материјално стање студента. Право учешћа на конкурсу имају кандидати који су држављани Републике Србије. За кандидате који буду у ужем избору спровешће се процес професионалне селекције која обухвата тестирање и интервју са кандидатима. Резултати професионалне селекције су један од критеријума за избор стипендиста.

Будући стипендисти ХЕМОФАРМ фондације у школској 2019/20. години имаће прилику да буду део Менторског и програма стручне летње праксе "Можеш и ти" и да у контакту са експертима Хемофарм АД унапреде своја знања и вештине неопходне за даљи лични и професионални развој.

Више информација можете наћи у прилогу и на сајту:
www.fondacijahemofarm.org.rs/srb/sta-radimo/program-za-obrazovanje
www.fondacijahemofarm.org.rs/srb/sta-radimo/program-za-obrazovanje/prijava-za-stipendiju


15. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Миме Јевтовић, дипл. хемичара, истраживача сарадника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


14. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Марије (Радован) Копривице, мастер хемичара под насловом:

Хемијска карактеризација семена брескве (Prunus Persica L.)

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.

14. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Иване (Срђан) Вељковић, мастер хемичара под насловом:

Проучавање сумпор-сумпор интеракција у кристалним структурама малих молекула и протеина применом информатичких и квантнохемијских метода

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.

14. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Тамаре Петровић, мастер хемичара, кандидата за избор у звање истраживач-приправник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


14. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Јелене (Драган) Михаиловић, мастер биохемичара под насловом:

Протеомика посттранслационих и хемијских модификација протеина и интеракције протеина од значаја у алергији на храну

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.

14. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Марије (Бранимир) Перушко, мастер биохемичара под насловом:

Структура и функција протеина млека модификованих у Мајаровој реакцији

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.

14. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Гордане (Божидар) Крстић, мастер хемичара под насловом:

Испитивање хемијског састава секундарних метаболита одабраних биљних врста рода Euphorbia

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања

11. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Срђана Марковића, мастер биохемичара, кандидата за избор у звање истраживач-приправник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


11. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Наташе Ђоковић, истраживача сарадника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 10. 2019.

image

Центар за развој каријере током актуелног семестра реализује курс "Вештине управљања каријером" за студенте Универзитета у Београду.

Курс је намењен студентима завршних година студија који желе да спремније закораче у ново поглавље развоја каријере након факултета. Кроз различите активности, задатке, алате за самопроцену, вежбе и ресурсе полазници ће добити одговоре на питања као што су: Како видим своју каријеру? Који су моји квалитети? Које опције ми стоје на располагању? Како се постављају циљеви? Како и где могу да тражим посао? Како да се успешно представим послодавцу? и многа друга.

И овог семестра студенти имају могућност да одаберу на који начин желе да похађају курс - онлајн или уживо. "Живи" курс се састоји од 6 радионица које се реализују за групу од највише 30 учесника и намењен је онима који воле непосредан контакт са предавачима и размену са другим учесницима. Курс се реализује средом у Ректорату (Студентски трг 1) са почетком у 12 часова, а трајање радионица је од 2 до 4 сата у зависности од теме. Почетак курса је 30. октобра.

Онлајн курс намењен је онима који више воле да раде сами, када и одакле они то желе. Подразумева 5 недељних тематских целина (тектуални, аудио и видео материјали, квизови и тестови) са пратећим задацима на које полазници добијају повратну информацију. Недељно оптерећење је 2 до 4 сата. Почетак курса је 29. октобра.

Курс је конципирао тим Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду, и успешно се реализује у "живој" и онлајн форми од 2015. године. Кроз курс је до сада прошло преко 600 студената.

Више информација студенти могу наћи овде: www.razvojkarijere.bg.ac.rs/vuk
Рок за пријављивање је 24. октобар. Пријавите се ОВДЕ!

8. 10. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Ане Марије Балаж, мастер биохемичара, истраживача-сарадника ИХТМ Центра за хемију, под насловом:

Протеински инжењеринг целобиоза - дехидрогеназе из Phanerochaete chrysosporium у циљу повећања оксидативне стабилности за примену у биокатализи

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 10. 2019.

image

Медицински факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног наставника у звању редовног професора за ужу научну област Хемија у медицини. Кандидат је др Кристина Гопчевић, ванредни професор Медицинског факултета.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


3. 10. 2019.

image

Задужбина Илије М. Коларца - Центар за предавачку делатност организује циклус предавања "2019 - Међународна година периодног система елемената" поводом 150. годишњице Мендељејевљевог периодног система:

 • Четвртак, 3. 10. 2019. у 18 сати:
  Seaborgium, Lawrencium, Berkelium, Californium, Americium
  др Александар Декански, научни саветник ИХТМ - Центра за електрохемију
 • Четвртак, 10. 10. 2019. у 18 сати:
  A brief history of magnesia, life and dishwashers
  проф. Весли Браун, Универзитет у Гронингену, Холандија
 • Четвртак, 17. 10. 2019. у 18 сати:
  Чудесни свет 2Д материјала
  доц. др Александра Митровић, Хемијски факултет, Београд
 • Четвртак, 24. 10. 2019. у 18 сати:
  Елементи периодног система - скривена тајна живота на нашој планети
  проф. др Владимир Бешкоски, Хемијски факултет, Београд
 • Четвртак, 31. 10. 2019. у 18 сати:
  Периодни систем елемената - од скице до ремек-дела
  проф. др Тамара Тодоровић, Хемијски факултет, Београд

Сва предавања се организују у Малој сали Коларчеве задужбине. Улаз је слободан.


2. 10. 2019.

image

Фармацеутски факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног наставника у звању доцента за ужу научну област Општа и неорганска хемија. Кандидат је др Бранка Дражић, дипл. хемичар за истраживање и развој, доцент Фармацеутског факултета.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


1. 10. 2019.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2019/20. годину.

27. 9. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Весне Ђиновић, дипл. хемичара, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


19. 9. 2019.

image

Поводом 60. годишњице оснивања Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) Универзитета у Београду доделио је захвалницу Хемијском факултету за дугогодишњу успешну сарадњу на унапређењу науке и образовања.

[Zahvalnica INEP-a]


18. 9. 2019.

image

Фонд за иновациону делатност је покренуо нови програм намењен научноистраживачкој заједници - Доказ концепта - Proof of Concept (PoC). Циљ програма је подршка трансформацији резултата истраживања у комерцијалне или друштвено корисне производе који имају потенцијал да се у наредних неколико година пласирају на тржиште.

Програм Доказ концепта омогућава финансијску подршку истраживачима (или истраживачким тимовима) у износу до 2.4 милиона РСД. Финансирање омогућава, поред активности развоја, и хонораре истраживачима и њиховим тимовима, правно регулисање власништва над интелектуалном својином, путовања везана за пројекат, услуге екстерних консултаната као и остале услуге развоја. Сваки пројекат ће имати ментора из области бизниса чији ће задатак бити да помогне тиму у поступку дефинисања производа и анализе тржишта како би се направила добра основа за излазак на тржиште.

Јавни позив је објављен 17. септембра 2019. године и биће отворен до 18. новембра 2019. године до 15 часова. У овом периоду Фонд за Иновациону делатност организоваће радионице ради представљања детаља Програма заинтересованим истраживачима. Такође, у просторијама Фонда за иновациону делатност одржаваће се Отворена врата сваке среде почевши од 25. септембра па до краја конкурса према следећем распореду:

 1. Среда, 25. септембар, сала А3 при просторијама Научно технолошког парка, Вељка Дугошевића 54, Београд од 13:00.
 2. Све остале среде до затварања позива, сала за конференције Фонда за Иновациону делатност, Вељка Дугошевића 54, Београд од 13:00.

Сву документацију и детаље Програма можете пронаћи на сајту Фонда за Иновациону делатност. У прилогу се налази Приручник за подносиоце са више информација о Програму.
За сва додатна питања пишите на PoC@inovacionifond.rs.


4. 4. 2019.

image

Драге колегинице и колеге,

За студенте Хемијског факултета и ове године се организује Стручна екскурзија. Овогодишња дестинација је Италија, уз посету Хрватској. Програм путовања као и све битне информације можете пронаћи у документу који се налази у прилогу. За све додатне информације, као и пријаве, можете ме контактирати путем e-mail-а student_prodekan@chem.bg.ac.rs или путем телефона 062/547920, или колегу Филипа Стевановића путем mail-а filipbiohem@gmail.com или путем телефона 0612943245.

Срдачан поздрав,
Ненад Зарић, студент продекан


25. 6. 2018.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Николе (Јован) Глигоријевића, мастера биохемичара под насловом:

Утицај посттранслационих модификација фибриногена на његову реактивност и функцију

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


© Универзитет у Београду - Хемијски факултет