Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

14. 11. 2019.

image

Девета конференција Српског биохемијског друштва под насловом "Диверзитет у биохемији" биће одржана у Београду, у периоду од 14. до 16. новембра 2019. године. Научни програм ће покрити најактуелније теме на пољу молекуларних наука о животу, нарочито биохемије и молекуларне биологије. Све информације се могу наћи на следећој адреси:

www.biochemistry-conference.org.rs

[IX SBS Conference]


18. 9. 2019.

image

Семинар "Квалитет вода" организује се традиционално (23. пут) у оквиру јесење "Школе за заштиту животне средине" од 18-20. септембра 2019. године. Организована предавања, дискусије и курсеви имали су бројне теме, од заштите ресурса вода, квалитета воде за пиће, мониторинга површинских и подземних вода, анализе и санације контаминираног седимента, процене ризика, технологија припреме воде за пиће и отпадних вода до европског и националног законодавства у овој области.

Ове године биће обрађене две теме:

 1. Проблеми и решења за одрживо снабдевање водом за пиће;
 2. Пречишћавање и контрола квалитета отпадних вода.

Поред тога за учеснике семинара биће организована три округла стола или панел дискусије:

 • Од мониторинга до постројења за пречишћавање отпадних вода;
 • Иновационе технологије пречишћавања отпадних вода;
 • Примена ПИЛОТ истраживања у оквиру планова за безбедно снабдевање водом за пиће.

Поподневни рад ће бити организован кроз две секције:

 • I Секција: CPD курс (eng. Course Professional Development, курс професионалног усавршавања): "Стручна методологија као основа за доношење/измену Одлука о санитарно-техничким условима за испуштање отпадних вода у јавну канализацију" и
 • II Секција: "Значај студија заштите животне средине у заштити вода"
  (излагање радова студената основних, мастер и докторских студија).

Оснивањем Фондације "Доцент др Милена Далмација", омогућено је и учешће студената у Школи за заштиту животне средине у оквиру секције "Значај студија заштите животне средине", где су студенти имали прилику да презентују резултате свог рада и размене до тада стечена знања.

Ове године планира се укључивање студената у остале активности школе што ће омогућити непосредан контакт са привредним субјектима и потенцијалним послодавцима. На Семинару, планирано је учешће око 40 студената основних (II, III и IV година), мастер и докторских студија. Пријављивањем на анкету, која је дата у прилогу, студенти стичу право да буду ослобођени плаћања котизације, а омогућено је и да добију до 5 уџбеника и практикума издатих од стране Катедре за хемијску технологију и заштиту животне средине (ПМФ, Нови Сад), по сопственом избору.

Пријава на учешће врши се попуњавањем анкете у прилогу. Такође, у прилогу је дато и II Обавештење за WW 2019. Даља обавештења пратити на сајту Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду (https://www.dh.uns.ac.rs/) као и на сајту Water Workshop (http://www.waterworkshop.pmf.uns.ac.rs/).


16. 7. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног сарадника у звању асистента за ужу научну област Органска хемија. Кандидат је Андреа Николић, мастер хемичар.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


16. 7. 2019.

image

Кандидат Дубравка (Златибор) Војислављевић-Василев, дипломирани хемичар, браниће докторску дисертацију под насловом:

Утицај координације воде и амонијака на њихове нековалентне интеракције са ароматичним прстеновима

Дан и место одбране: 23. 7. 2019. године са почетком у 12:00 часова у Сали за седнице Хемијског факултета, Студентски трг 12-16, Београд.

Јавна одбрана дисертације одржаће се пред Комисијом у саставу:

 1. др Снежана Зарић, редовни професор Универзитета у Београду – Хемијског факултета, ментор
 2. др Наталија Половић, ванредни професор Универзитета у Београду – Хемијског факултета
 3. др Весна Медаковић, доцент Универзитета у Београду – Хемијског факултета
 4. др Горан Богдановић, научни саветник Универзитета у Београду – Института за нуклеарне науке "Винча"
 5. др Милош Ђуран, редовни професор Универзитета у Крагујевцу – Природно-математичког факултета у пензији.

12. 7. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Милана Миловановића, дипл. хемичара, истраживача приправника Иновационог центра ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


11. 7. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Николе Стевановића, дипл. хемичара, асистента ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 7. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању редовног професора за ужу научну област Општа и неорганска хемија. Кандидат је др Маја Груден-Павловић, ванредни професор ХФ.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


24. 6. 2019.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Фонд за науку Републике Србије расписао је јавни позив за финансирање пројеката у оквиру Програма за изврсне пројекте младих истраживача - ПРОМИС.

Програм је намењен изврсним пројектима младих истраживача, у раној фази каријере.

Циљеви Програма су: укључивање изврсних младих истраживача у научноистраживачки рад, јачање професионалних капацитета младих истраживача у раној фази каријере, оспособљавање младих доктора наука за руковођење пројектима, оспособљавање младих истраживача за конкурисање за друге истраживачке и развојне пројекте на националном и међународном нивоу, посебно у Европској Унији, креирање нових пројектних тимова, подршка изврсним идејама и подршка научноистраживачком раду који ће позитивно утицати на друштво и привреду.

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима.

Пројекти у оквиру овог Програма немају унапред задате теме. Програм омогућава младим докторима наука да дефинишу сопствене програме истраживања, оформе сопствене тимове и сарађују са одговарајућим лабораторијама и истраживачким центрима у Србији и свету.

Пријаве пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније у понедељак 02.09.2019. године до 23.59 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко портала за еУправу Републике Србије: https://www.euprava.gov.rs/eusluge.

Упутство за припремање и пријаву пројеката може се наћи овде:
http://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/Uputstvo-za-pripremanje-i-prijavu-projekata.pdf.

Пројектна документација налази се на следећем линку:
http://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/Program-za-izvrsne-projekte-mladih-istrazivaca-Fonda-za-nauku-Republike-Srbije.zip.

12. 6. 2019.

image

Нови броја студентског часописа "Позитрон" је на сајту!

У новом броју прочитајте о историји зграде у којој сви проводимо доста времена, о дешавањима у летњем семестру, о вестима из света, али и текстове наших нових сарадника. Тема овог фото-конкурса је "Моја екипа из лаба".

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.

Срећно на испитима!
Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron 15, jun 2019]

10. 4. 2019.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Миме (Чедо) Романовић, мастер хемичара под насловом:

Синтеза и карактеризација псеудохалогенидних комплекса Co(II), Ni(II), Zn(II) и Cd(II) са кондензационим производом 2-хинолинкарбалдехида и Жираровог Т реагенса

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


4. 4. 2019.

image

Драге колегинице и колеге,

За студенте Хемијског факултета и ове године се организује Стручна екскурзија. Овогодишња дестинација је Италија, уз посету Хрватској. Програм путовања као и све битне информације можете пронаћи у документу који се налази у прилогу. За све додатне информације, као и пријаве, можете ме контактирати путем e-mail-а student_prodekan@chem.bg.ac.rs или путем телефона 062/547920, или колегу Филипа Стевановића путем mail-а filipbiohem@gmail.com или путем телефона 0612943245.

Срдачан поздрав,
Ненад Зарић, студент продекан


25. 2. 2019.

image

Драги студенти,

У летњем семестру 2018/19. године термини за разговор са др Тамаром Тодоровић, Продеканом за наставу, су: сваки понедељак и среда у 11:00 часова у секретаријату Хемијског факултета.

1. 10. 2018.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2018/19. годину.

25. 6. 2018.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Николе (Јован) Глигоријевића, мастера биохемичара под насловом:

Утицај посттранслационих модификација фибриногена на његову реактивност и функцију

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


© Универзитет у Београду - Хемијски факултет