Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФКуповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ (www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/) можете извршити без доласка на ХФ, позивом на број телефона 011-3336-709. Након прокњижене уплате, достава се врши поштом. Трошкове слања пошиљке сноси наручилац.

Инструкције за плаћање:

  • Прималац:   Универзитет у Београду-Хемијски факултет
  • Сврха уплате:   наслов публикације (књиге)
  • Рачун:   840-1817666-82
  • Позив на број:   физичка лица (студенти) остављају празно, док правна лица уносе број фактуре

Неопходно је при попуњавању уплатнице навести тачну адресу уплатиоца.

24. 1. 2021.

image

Дана [Prof. dr Petar Pfendt] 14. јануара 2021. године напустио нас је професор Петар Пфендт. Био је изузетан човек у сваком погледу. Професор Пфендт не само да је био велики стручњак и ентузијаста у области хемије животне средине, већ и оснивач ове научне области у нашој земљи. Током вишедеценијског стваралачког рада дао је изузетан допринос у настави и науци, оставивши за собом више уџбеника и велики број радова. Био је веома вредан, марљив, предан, те стога не чуди што је наставио да ствара дуги низ година и након одласка у заслужену пензију.

Био је редовни професор Хемијског факултета коме је посветио свој целокупни радни век. Задужио је Факултет не само као педагог који је увек имао времена и разумевања за своје студенте, већ и као декан Факултета. На челу Факултета је био у периоду од 1998. до 2001. У том веома изазовном времену понашао се храбро, несебично и учинио је пуно да заштити Факултет и запослене на њему.

Остаће нам у сећању као веома драг, ненаметљив, високопрофесионалан и пажљив човек. Памтићемо га као великог стручњака, изузетно пристојну и ведру особу са којом је увек било задовољство сарађивати.

21. 1. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности документацију за пријаву теме докторске дисертације кандидата Марије (Радојко) Шуљагић, мастер хемичара, под насловом:

Структурна и функционална својства материјала на бази спинелних оксида

Документа се могу погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


21. 1. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности документацију за пријаву теме докторске дисертације кандидата Стефана (Горан) Ивановића, мастер хемичара, под насловом:

Метаболомички приступ у контроли квалитета производа биљног порекла&

Документа се могу погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


21. 1. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности документацију за пријаву теме докторске дисертације кандидата Катарина (Зоран) Симић, мастер хемичара, под насловом:

Метаболомичко испитивање серумских биомаркера у схизофренији и биполарном афективном поремећају

Документа се могу погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


19. 1. 2021.

image

Отворен је конкурс за Fulbright Non-Degree Research Program for Doctoral Students 2022-2023. Рок за пријављивање је 5. април 2021. године.

Детаљне информације се налазе на:
https://rs.usembassy.gov/fulbright-non-degree-research-program-for-doctoral-students-2022-2023/

15. 1. 2021.

image

Од петка, 15. јануара, отворена је анкета за студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника Хемијског факултета за зимски семестар школске 2020/2021. године. Анкета траје до понедељка, 1. марта 2020.

Студенти треба да попуне анкету за све наставнике и сараднике који им предају или држе вежбе на свим предметима понаособ. Ако се на листи налази неки наставник или сарадник који вам није држао наставу, немојте попуњавати анкету за њега. Уколико студент не жели да попуни анкетни лист за неког наставника или сарадника, треба да на врху формулара кликне на опцију "не желим да учествујем у овој анкети".

Ова анкета је усаглашена са Правилником о студентском вредновању наставника и сарадника Универзитета у Београду ("Гласник БУ" бр. 157 од 23. 9. 2010).

14. 1. 2021.

image

Министарство омладине и спорта је 14. децембра 2020. године расписало Конкурс за стипендирање до 1000 студената завршне године основних академских студија и до 500 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија за школску 2020/21. годину.

Текст конкурса, модел пријаве, изјаву о сагласности за прибављање података, пример овлашћења за потписивање уговора и модел уговора о стипендирању можете преузети на сајту Фонда за младе таленте Републике Србије.

Конкурс ће бити отворен до 1. фебруара 2021. године.

13. 1. 2021.

image

Група истраживача са Универзитета Станфорд је објавила листу најбољих светских научника за 2019. годину на којој се налази и 49 научника из Србије, од којих више од половине долази са Универзитета у Београду. Међу њима је и др Снежана Зарић, редовна професорка Хемијског факултета.

Листа садржи имена 159.683 најбоља светска научника који су рангирани на основу броја самосталних научних радова, броја радова у којима је научник први аутор, броја цитата, Х-индекса, а на листи се налазе и сви научници који су по овим критеријумима сврстани у горњих 2% у научној области којом се баве. Професорка Зарић је рангирана као 990. од укупно 57598 научника из њене области.

Поређење истраживачког рада научника је компликован и незахвалан посао, међутим, неспорно је да је велики успех имати научнике на овој и сличним листама. Поготову ако се има у виду процена да у свету постоји преко 8 милиона научних радника, док на самом Универзитету у Београду ради више од 7000 запослених у наставним и научним звањима.

Студије на нашем факултету подразумевају и цео један семестар посвећен истраживачком раду у оквиру мастер студија, као и израду завршног рада на основним студијама. Рад се обавезно одвија под менторством неког од наших професора, тако да ако вас занима усавршавање у областима рачунарске и координационе хемије које су специјалност проф. Зарић, имаћете прилику да сарађујете не само са врхунским већ и светски признатим стручњацима.

За више информација о Станфордовој листи потражите чланак у листу Данас.

[Snezana Zaric]   [Predavanje prof. Snezane Zaric]

13. 1. 2021.

image

Академик Радомир Саичић, редовни професор Хемијског факултета је за Фестивал науке и образовања у Сомбору припремио једно веома занимљиво предавање о развоју нових лекова. Професори нашег факултета који се баве органском хемијом и органским синтезама имају велико искуство у овој области. Хемијски факултет је партнер или предводи три пројекта финансирана од стране Фонда за науку (CAPSIDO, SMART и COVIDTARGET) у служби борбе против ковида-19, а поврх тога наш факултет руководи и једним међународним ковид-19 пројектом који финансира УНДП.

Погледајте снимак његовог предавања у коме прича о својим истраживањима лекова који имају потенцијал за борбу против ковида, механизмима деловања испитиваних лекова, али и о разним другим једињењима од значаја за медицину.

Хемијски факултет је место где можете не само много научити о механизмима деловања нових лекова, већ и радити на њиховом откривању и синтези.

https://www.youtube.com/watch?v=11UB5U8uvZw

[akad. Radomir Saicic]   [Screenshot]

11. 1. 2021.

image

Медицински факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Хемија у медицини. Кандидат је др Наташа Аврамовић, дипл. биохемичар, ванредни професор Медицинског факултета.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


11. 1. 2021.

image

Медицински факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног сарадника у звању асистента са докторатом за ужу научну област Хемија у медицини. Кандидат је др Ана Медић, мастер хемичар.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


11. 1. 2021.

image

Медицински факултет Универзитета у Београду је расписао конкурс за избор једног сарадника у звању асистента за ужу научну област Хемија у медицини. Кандидат је Саша Ватић, мастер хемичар.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


11. 1. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену научноистраживачког рада и постигнутих резултата др Гордане Јовановић, мастер хемичара, научног сарадника Института за физику Универзитета у Београду, кандидата за избор у звање виши научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 1. 2021.

image

Проф. др Тања Ћирковић Величковић, редовна професорка Хемијског факултета и дописна чланица Српске академије наука и уметности је у оквиру Фестивала науке причала о пројектима за развој нових тестова на COVID-19, који ће у потпуности бити произведени у Србији.

Хемијски факултет има чак четири пројекта у служби борбе против COVID-19. Три су домаћи пројекти финансирани од стране Фонда за науку и Министарства науке, док је четврти међународни пројекат подржан од стране УНДП-а.

У оквиру студија Хемијског факултета на нашем смеру за биохемију можете научити све о томе како функционишу и како се примењују тестови за откривање присуства вируса и других патогена у људском организму, али и више од тога. Имате прилику да учите и да сарађујете са професорима и научницима који раде на производњи нових тестова који ће имати повећану осетљивост, мању цену и биће у потпуности произведени у Србији.

Послушајте разговор са проф. Ћирковић Величковић под насловом "Нови тестови на COVID-19, у потпуности произведени у Србији" на YouTube платформи:
https://www.youtube.com/watch?v=Qf4uWBqCATo

[Prof. dr Tanja Cirkovic Velickovic]

30. 12. 2020.

image

Наш поклон за крај ове године је нови број студентског часописа Позитрон. Срећна Нова година!

Истичемо:

  • Успомене некадашње студенткиње Хемијског факултета
  • Ендокрини ометачи – текст нове дописнице
  • Ретросинтезу – ретроспективу важних хемијских вести
  • Термолуминисценцију – креативну методу за анализу музејских предмета

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron, broj 21]

30. 12. 2020.

image

На петој Међународној олимпијади метропола одржаној онлајн од 16. до 22. децембра, екипа града Београда освојила је другу екипну награду на главном такмичењу у конкуренцији 31 града из 28 земаља.

У екипи града Београда био је и Лазар Савић, ученик Математичке гимназије, који је освојио бронзану медаљу из хемије. Честитамо Лазару и његовим колегама на освојеним медаљама, уз жељу да и у будућности наставе да нижу успехе, као и да стално стичу нова знања из занимљивог света хемије. Освојене медаље су велики успех и за њихове професорке Ивану Вуковић и Анику Влајић, које су уједно и наши бивши студенти. Желимо свима пуно среће и успеха у даљем раду!

[Olympiad of Metropolises]   [Bronze medal]

29. 12. 2020.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научноистраживачког и стручног рада др Маје Крстић Ристивојевић, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај и сажетак се могу погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


29. 12. 2020.

image

Поштоване колегинице и колеге,

обавештавамо студенте којима је одобрено умањење школарине у школској 2020/2021. години, да је дуговање за зимски семестар  потребно да уплате до уписа летњег семестра, према задужењима на студентском порталу.

Ваша Студентска служба

28. 12. 2020.

image

Др Марија Гавровић Јанкуловић, [Prof. dr Marija Gavrovic Jankulovic] редовна професорка Хемијског факултета, у оквиру својих истраживања бави се и дизајном и производњом структурних протеина SARS-CoV-2 за дијагностификовање специфичних антитела. Она је у оквиру Фестивала науке и образовања у Сомбору одржала једно садржајно и веома информативно предавање на тему Covid-19. Током предавања дала је одговоре на многа релевантна питања. Како функционише нови корона вирус, на који начин напада наш организам и како се он брани, шта знамо о пореклу вируса?

Професоркино предавање можете испратити ако на YouTube-у потражите:
Велики изазов - проф. др Марија Гавровић Јанкуловић.

https://www.youtube.com/watch?v=Iv5fHSpVVIc

Млађој публици би можда био проблем да у потпуности испрати професоркино предавање ако није упозната са барем неким основним биохемијским појмовима, међутим, студенти на свим нашим смеровима имају предмет Биохемија, након чијег похађања ниједан термин који се јавио у предавању више није непознаница.

Од почетка пандемије у оптицају је велики број дезинформација који нас омета да ову кризу пребродимо што брже и безболније. Захваљујемо се нашим професорима и истраживачима, који су уз рад на развоју тестова и лекова против новог корона вируса, нашли време и да нас исцрпно информишу у вези са овом темом.

[Arhitektura genoma SARS-CoV-2]

16. 12. 2020.

image

Задужбина Ђоке Влајковића расписује Kонкурс за најбољи научни рад младих научних радника Универзитета у Београду објављен током 2019. или 2020. године. Додељује се укупно шест награда у износу од по 150.000,00 дин. Рок за подношење пријава је 29. јануар 2021. године. Више детаља можете наћи у прилогу.


29. 10. 2020.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Од понедељка 2. новембра Студентска служба ће радити са студентима у периоду од 10-13 часова, према одлуци Деканског колегијума (одлука ХФ бр. 947/1 од 28. 10. 2020. године).

У периоду уписа и осталих активности које подразумевају долазак већег броја студената у кратком временском периоду, радно време ће бити продужено, о чему ћете бити благовремено обавештени.

Такође, молимо вас да све ваше захтеве које имате према Студентској служби, попут издавања уверења, поднесете дан раније путем електронске поште на studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs како бисмо што брже и са што мање задржавања испунили ваше захтеве.

Ваша Студентска служба

1. 10. 2020.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2020/21. годину.
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет