Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФКуповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ (www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/) можете извршити без доласка на ХФ, позивом на број телефона 011-3336-709. Након прокњижене уплате, достава се врши поштом. Трошкове слања пошиљке сноси наручилац.

Инструкције за плаћање:

  • Прималац:   Универзитет у Београду-Хемијски факултет
  • Сврха уплате:   наслов публикације (књиге)
  • Рачун:   840-1817666-82
  • Позив на број:   физичка лица (студенти) остављају празно, док правна лица уносе број фактуре

Неопходно је при попуњавању уплатнице навести тачну адресу уплатиоца.


Од понедељка, 2. новембра Студентска служба ће радити са студентима у периоду од 10 до 13 часова, према одлуци Деканског колегијума (одлука ХФ бр. 947/1 од 28. 10. 2020. године).

У периоду уписа и осталих активности које подразумевају долазак већег броја студената у кратком временском периоду, радно време ће бити продужено, о чему ћете бити благовремено обавештени.

Такође, молимо вас да све ваше захтеве које имате према Студентској служби, попут издавања уверења, поднесете дан раније путем електронске поште на studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs како бисмо што брже и са што мање задржавања испунили ваше захтеве.

Ваша Студентска служба

21. 6. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању редовног професора за ужу научну област Биохемија. Кандидат је др Наталија Половић, дипл. биохемичар, ванредни професор ХФ.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


19. 6. 2021.

image

Фонд "Професорка Мирјана Шабан" доделио је награду за најбољи мастер рад у области геохемије мастер хемичару Живојину Смиљковићу, 16. јуна ове године. У знак сећања на професорку Мирјану Шабан (1929-2014) награда се додељује већ пети пут.

[Nagrada Fonda prof. Mirjana Saban]

У Сали за седнице награду су уручили др Ксенија Стојановић и др Бранимир Јованчићевић, редовни професори на Катедри за примењену хемију. Награду финансирају синови проф. Шабан, Марко и Миомир Шабан, а доделу организује њихова рођака, Александра Корда-Петровић.

Од великог броја кандидата, Живојин Смиљковић се истакао предузмиљивошћу током осмишљавања експеримента и спретношћу током узорковања и анализе, рекла је проф. Стојановић.

Осим представљања победничког рада, присутнима су се обратили и ранији добитници, Иван Којић, Тамара Ђорђевић и Иван Кремер, док је Марија Ђурић била спречена да присуствује свечаности.

[Sa dodele nagrade]   [Prof. Stojanovic, Z. Smiljkovic, prof. Jovancicevic]

18. 6. 2021.

image

На годишњој изборној скупштини Српског хемијског друштва др Душан Сладић, редовни професор Хемијског факултета изабран је за председника Друштва. За потпредседника Друштва изабран је др Игор Опсеница, ванредни професор Хемијског факултета.

Српско хемијско друштво (СХД) је добровољно, невладино и непрофитно удружење, основано ради остваривања циљева у области хемије, хемијске технологије и сродних дисциплина. Друштво је једно од најстаријих хемијских друштава у свету, девето икад установљено. Основано је 15. новембра 1897. године на иницијативу Марка Лека, који је био и први председник Друштва.

Честитамо нашим колегама на поверењу које им је указано и желимо им пуно успеха у даљем раду!

[Grb SHD]   Sa izborne skupstine SHD

16. 6. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Ане Андријевић, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


16. 6. 2021.

image

Научни часописи су кључни иструменти путем којих сви научници деле своја истраживања и резултате у оквиру научне заједнице. Међутим, да би неки научни рад био објављен, он прво мора да прође кроз анонимну рецензију. Рецензенти пажљиво читају радове које добијају од часописа и доносе одлуку да ли је рад њихових колега довољно квалитетан да би био објављен.

Иако сугестије рецензената могу и да веома заначајно унапреде садржај текста који рецензирају, њихов рад на овом пољу се не плаћа. Од научника се очекује да добровољно дају свој допринос као рецезенти, јер се на тај начин помаже да научни подаци који бивају објављени буду тачни, свеобухватни и поуздани.

Да бисте били компетентни да радите рецензије радова својих колега за најрелевантније научне часописе, морате и сами имати истакнуте научне резултате. Врхунски међународни часопис CrystEngComm је рангирао своје рецезенте на основу броја рецензија, агилности и квалитета рецензија које је добио у прошлој години. Др Снежана Зарић, редовна професорка Хемијског факултета, увршћена је међу 10 најистакнутијих рецензената. Она спада у 500 рецензената којима је Краљевско хемијско друштво из Уједињеног краљевства одало признање од укупно 51.000 рецензената из 120 земља са којима је сарађивало у 2020. години.

[CrystEngComm]

14. 6. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Пријаву теме за израду докторске дисертације са прилозима кандидата Тамаре (Бранко) Вујатовић, мастер хемичара, под насловом:

Рационални дизајн, синтеза и карактеризација једињења заснованих на структурном скелету такрина и фениламида ароилакрилних киселина као високопотентних реверзибилних инхибитора холинестераза 

Документа се могу погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


9. 6. 2021.

image

Од среде, 9. јуна, отворена је анкета за студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника Хемијског факултета за летњи семестар школске 2020/2021. године. Анкета траје до суботе, 31. јула 2021.

Студенти треба да попуне анкету за све наставнике и сараднике који им предају или држе вежбе на свим предметима понаособ. Ако се на листи налази неки наставник или сарадник који вам није држао наставу, немојте попуњавати анкету за њега. Уколико студент не жели да попуни анкетни лист за неког наставника или сарадника, треба да на врху формулара кликне на опцију "не желим да учествујем у овој анкети".

Ова анкета је усаглашена са Правилником о студентском вредновању наставника и сарадника Универзитета у Београду ("Гласник БУ" бр. 157 од 23. 9. 2010).

8. 6. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Иванке Ћирић, дипломираног хемичара, научног сарадника Иновационог центра Хемијског факултета, кандидата за избор у звање виши научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


8. 6. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Иване Софренић, мастер хемичара, истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


7. 6. 2021.

image

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА расписало је

ЈАВНИ ПОЗИВ за финансирање ЕУРЕКА пројеката
за 2021. годину

Детаљне информације о позиву можете пронаћи на линку:
http://www.mpn.gov.rs/javni-poziv-za-finansiranje-eureka-projekata-za-2021-godinu/

Рок за пријем пријава по овом позиву је 28. јуна 2021. године.

Пријаве послате на други начин (нпр. факсом или електронском поштом) или достављене на друге адресе, неће бити разматране.

Напомена:   Контакт особа за додатне информације о спровођењу овог Jавног позива је: СНЕЖАНА ОМИЋ, национални координатор за Еурека програм у Србији - e-mail: snezana.omic@mpn.gov.rs, телефон: 011/ 36-16-589.

4. 6. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Биљане Томашевић, дипл. проф. хемије, доцента ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


2. 6. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Милице Јанков, магистра фармације, истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


2. 6. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Снежане Андрић, мастер хемичара, истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


29. 5. 2021.

image

Др Тања Ћирковић Величковић, редовна професорка Хемијског факултета и дописна чланица САНУ је гостовала у емисији РТС-а "Хоћу да знам". Говорила је о проблему микропластике коју су научници до сада регистровали чак и у кишама Сибира и на Монт Евересту. Честице микропластике постоје и у води коју пијемо и ваздуху који удишемо, а количина пластике која се ослобађа у животну средину наставља да расте. Додатна опасност долази и од токсичних супстанци које се могу концентровати на површини честица микропластике.

Због тога што је инертна, пластика се веома тешко распада, али и јако тешко мери у узорцима. Међународни IMPTOX пројекат који предводи професорка Ћирковић Величковић је стога велики мултисициплинарни изазов са више различитих аспекта: биохемије, аналитичке хемије, хемије животне средине. Осим важних научних резултата, очекује се да ће пројекат утицати и на промену законске регулативе, као и на оснивање акредитованог центра за одређивање микропластике који ће бити од великог значаја за нашу земљу.

Професоркино гостовање можете пронаћи ако укуцате у претраживач Микропластика и здравље људи - пројекат IMPTOX, као и на следећем линку:

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/4386674/mikroplastika-i-zdravlje-ljudi--projekat-imptox.html

[Plastika u vodi]

19. 5. 2021.

image

Универзитет Илиноиса у Чикагу (University of Illinois at Chicago - UIC) организује серију семинара под називом Summer@UIC - 2021 Seminar Series. Семинари су посвећени разним темама из истраживања на пољу хемије. Организују се средом, од 19. маја до 18. августа 2021. године с почетком у 9:00 CST (тј. 16:00 по нашем времену) на Zoom платформи:

https://uic.zoom.us/j/86892578352?pwd=RnlpWU9TVUs2anBENk96bDZiOEpvQT09

На дан 26. маја семинар ће одржати проф. др Драгана Милић, а 18. августа проф. др Радомир Саичић.


6. 5. 2021.

image

Драге колегинице и колеге,

Делимо са вамa план зграде Факултета који је за "Позитрон" припремила колегиница Милена Самац. Надамо се да ће вам помоћи у сналажењу на Хемијском факултету.

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[HF, prizemlje]   [HF, prvi podrum]

[HF, prvi sprat]   [HF, drugi sprat]

7. 4. 2021.

image

На Хемијском факултету је  01. априла 2021. године почео пројекат Европске комисије Horizon2020 IMPTOX - Иновативна аналитичка платформа за истраживање ефеката и токсичности микро- и нано- пластике, у комбинацији са загађујућим супстанцама животне средине, на ризик од алергијских болести у претклиничкој и клиничкој студији, GA No. 965173.

Руководилац пројекта је проф. др Тања Ћирковић Величковић, а са Хемијског факултета ће у тиму бити укључени професори и сарадници Хемијског факултета са катедри за биохемију, аналитичку и органску хемију, као и колеге са Иновационог центра, Физичког факултета и из ИНЕП-а.

У савременом добу постоји хитна потреба за разумевањем утицаја микро- и нано-пластичних честица које загађују храну и животну средину као и њиховог ризика на здравље људи. Пројекат IMPTOX има за циљ стварање међупредметне платформе за дизајнирање погодних аналитичких приступа за одређивање обима проблема у животној средини и утицаја на наше здравље проценом утицаја микро- и нано- пластичних честица унетих удисањем и/или гутањем, а контаминираних металима, алергенима, патогеним бактеријама и токсинима, на алергијске реакције.

Исход овог иновативног пројекта укључује: нове алате за откривање микро- и нано-пластичних честица; побољшано разумевање ефеката микро- и нано-пластичних честица у комбинацији са критичним загађивачима у ваздуху, води и храни на здравље људи и откривање биомаркера; повећану свест о ризику на болести услед микро- и нано- пластичних честица и загађивача; побољшане стратегије комуникације између науке и релевантних заинтересованих страна и допринос здравственим циљевима Европске стратегије за пластику у кружној економији; научне податке релевантне за политику у циљу смањења ризика по здравље људи и процена ризика и на националном нивоу и нивоу ЕУ за креаторе политика.

www.chem.bg.ac.rs/support/IMPTOX/index.html

[Шема]

5. 4. 2021.

image

На основу Програма заједничког унапређења размене учесника на пројектима закљученог 2019. године између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Немачке службе за академску размену (ДААД) а у циљу унапређивања научне и технолошке сарадње и уз поштовање заједничких и уважавање националних интереса, Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сарадњи са Немачком службом за академску размену (Deutscher Akademischer Austauschdienst-DAAD) расписује Конкурс за размену учесника на пројектима између Републике Србије и Савезне Републике Немачке за пројектни период 2022-2023.

Рок за подношење пријаве пројекта је 30. 6. 2021. године.

На линку испод можете пронаћи позив:

http://www.mpn.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-naucno-tehnoloske-saradnje-republike-srbije-i-savezne-republike-nemacke-za-period-2022-2023/

2. 4. 2021.

image

Дан студената прослављамо уз нови број студентског часописа "Позитрон".

Истичемо текстове:

  • О вакцинама из угла биохемије
  • Хемија ватромета
  • Прокрастинатор о прокрастинацији
  • Инспиративне интервјуе са Снежаном Ђорђевић и Далибором Станковићем

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron br. 22]

23. 2. 2021.

image

За Хемијски факултет:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200168

За Иновациони центар ХФ:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Иновационог Центра Хемијског факултета у Београду, д.о.о. (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200288) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200288

1. 10. 2020.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2020/21. годину.
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет