Školska godina: |
2019/2020. |
Uslovi pohađanja: |
401B1 + 411B1 + 063B1 |
ESPB: |
7 |
Vrsta studija: |
osnovne akademske studije |
Studijski program: |
Biohemija: 4. godina, zimski semestar, izborni (E14B1), stručno-aplikativni predmet |
Nastavnici: |
dr Milan R. Nikolić
vanredni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd
dr Vladimir P. Beškoski
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd |
Saradnik: |
dr Aleksandra N. Žerađanin
istraživač-saradnik, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Njegoševa 12, Beograd |
Fond časova: |
Nedeljno: tri časa predavanja + četiri časa laboratorijskih vežbi (3+0+4) |
Ciljevi: |
Kurs je namenjen studentima koji u svojoj budućnosti žele da se bave istraživanjima vezanim za hranu, ili da rade u industriji hrane. Kurs pruža fiziološke, biohemijske i molekularne osnove komponenti hrane, kao i efekate (is)hrane na ljudski organizam i zdravlje. |
Ishod: |
Studenti će steći znanja o komponentama hrane kako sa (bio)hemijskog, tako i sa fiziološkog aspekta. Takođe, steći će veštine vezane za analitiku životnih namirnica, kao i testiranje digestibilnosti i biodostupnosti individualnih komponenti namirnica. |
Oblici nastave: |
Predavanja, laboratorijske vežbe, seminarski rad. |
Vannastavne aktivnosti: |
— |
Literatura: |
Osnovna literatura:
- Fennema's Food Chemistry, 4th Edition, by Srinivasan Damodaran (Editor), Kirk L. Parkin (Editor), Owen R. Fennema (Editor), CRC Press; 2007.
- The science of nutrition, 2nd Edition, by Janice L. Thompson, Melinda M. Manore, Linda A. Vaughan, Pearson Education, Inc.; 2011.
- Advanced Nutrition and Human Metabolism, 6th Edition, by Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, Cengage Learning; 2013.
Pomoćna literatura:
- Odabrani revijalni radovi.
|
Dodatni materijal: |
— |
Nastavne obaveze i način ocenjivanja |
Predavanja: |
5 poena (3 časa nedeljno)
Program rada:
Tematske celine:
- Osnovni principi pravilne ishrane (hranljive i zaštitne supstance); bazalni metabolizam.
- Varenje hrane, apsorpcija i interkonverzija hranljivih supstanci.
- Proteini i lipidi kao komponente hrane: izvori, svarljivost, biohemijske uloge.
- Ugljeni hidrati i dijetetska vlakna kao komponente hrane: vrste, izvori, biohemijske uloge.
- Vitamini: vrste, izvori, biohemijske uloge.
- Makro- (Na, K, Mg, Ca, P) i mikro- (Fe, Cr, Zn, Se, I, F, Cu, Mn, Mo) elementi: izvori, usvojivost, biohemijske uloge.
- Nutritivna vrednost mleka, mesa, životinjskih masti, žitarica, mahunarki, voća i povrća, napitaka (kafa, kakao, čaj).
- Ishrana dece i trudnica, ishrana sportista, ishrana starijih osoba; vegetarijanstvo.
- Biološke i hemijske metode konzerviranja namirnica; aditivi kao komponente hrane.
- Prirodne slatke supstance i sintetički/veštački zaslađivači kao komponente hrane.
- Biohemijske uloge mikrorganizama u hrani; Probiotici i prebiotici.
- Organski gajena hrana, genetski izmenjena hrana, alergeni hrane.
|
Laboratorijske vežbe: |
10 poena (4 časa nedeljno)
Program rada:
- Opšti principi analitike životnih namirnica.
- Određivanje vlage, pepela, elementarnog sastava.
- Određivanje sadržaja masti po Weibull-Stoldt-u.
- Određivanje svarljivosti.
- Mokro spaljivanje, analiza mineralnog sastava.
- Određivanje sadržaja ukupnih sterola i ergosterola.
- Određivanje sadržaja fosfora.
- Određivanje vitamina C i E.
- Određivanje betaglukana u kvascu.
- Hemijska analiza vode.
- Određivanje sadržaja kofeina i zaslađivača u bezalkoholnim napicima.
- Testovi digestibilnosti proteina i procena alergenog potencijala proteina hrane.
- Određivanje biodostupnosti makro i mikroelemenata.
- Biohemijska aktivnost kvasaca i mlečno-kiselinskih bakterija u pripremanju hrane.
|
Seminarski radovi: |
25 poena |
Usmeni ispit: |
60 poena |