Minerali neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Udeo selena u ishrani zavisi od zemljišta na kome rastu prehrambeni proizvodi.
Dobri izvori selena su meso, riba, školjke, žitarice, cerealije, brokoli, pečurke, kupus, celer, svinjski i goveđi bubrezi, tunjevina, ostrige, riba list, goveđa jetra.
Pripremom hrane se može izgubiti znatna količina selena.
| Namirnica | µg / 100 g namirnice | 
|---|---|
| Bubrezi | 110 | 
| Tunjevina u ulju | 90 | 
| Sardina u ulju | 50 | 
| Dagnje | 45,3 | 
| Sočivo | 40 | 
| Skuša | 30 | 
| Hleb - beli | 28,3 | 
| Bakalar | 28 | 
| Pastrmka | 24 | 
| Zečetina | 21,3 | 
| Losos | 20 | 
| Morski rak | 17,1 | 
| Jetra | 14 | 
| Meso - svinjsko | 14 | 
| Jaje | 11,4 | 
| Šunka | 8,2 | 
| Meso - teleće | 8 | 
| Meso - pileće | 7,3 | 
| Pirinač | 4,2 |