Laboratorija velikana - nasleđe srpske hemije   (2013)

Izložba "Laboratorija velikana - nasleđe srpske hemije" (novembar-decembar 2013) osmišljena je radi obeležavanja 160 godina izučavanja hemije u Srbiji. Na izložbi su prikazani počeci laboratorijskog rada u Srbiji u vidu postavke eksponata kojima raspolaže Zbirka velikana srpske hemije. To su sačuvani instrumenti, laboratorijski pribor i posuđe, hemikalije, dokumenta-inventari laboratorijske opreme i praktikumi. Prikazani eksponati su iz perioda od sredine 19. veka do sredine 20. veka.

Postavka je prvenstveno namenjena mladima kako bi se oni upoznali sa istorijom hemije u Srbiji i hemijskom baštinom. Izložbu je pratilo deset predavanja: dr Snežana Bojović ("Prve hemijske laboratorije u Srbiji"), dr Snežana D. Nikolić-Mandić ("Vage i merenje od davnina do danas"), dr Svetozar Niketić ("Pogled kroz polarimetar otkriva velike hemijske tajne"), dr Vele Tešević ("Aktivni molekuli vina"), dr Milan R. Nikolić ("Koji je tvoj hemoglobinski broj?"), dr Miroslav Vrvić ("Da li su hemijske laboratorije magična mesta ili svakodnevna potreba?"), dr Tamara Todorović ("Pogled na svet kroz rendgenske naočare"), dr Vladimir Beškoski ("Slučajna laboratorijska otkrića koja su menjala svet"), dr Ljuba Mandić ("Odredi glukozu, spreči dijabetes!") i dr Svetozar Niketić ("Komputeri u hemiji - spona između prošlosti i budućnosti").

Izložbu su priredili: Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet, Galerija nauke i tehnike SANU i Srpsko hemijsko društvo.

Autori postavke su Jasminka Korolija, Igor Matijašević, Danica Stojiljković i Zorana Đorđević.


Katalog izložbe   (PDF, 1.44 MB)


[1] [2] [3]
[4] [5] [6]
[7] [8]