Лабораторија великана - наслеђе српске хемије   (2013)

Изложба "Лабораторија великана - наслеђе српске хемије" (новембар-децембар 2013) осмишљена је ради обележавања 160 година изучавања хемије у Србији. На изложби су приказани почеци лабораторијског рада у Србији у виду поставке експоната којима располаже Збирка великана српске хемије. То су сачувани инструменти, лабораторијски прибор и посуђе, хемикалије, документа-инвентари лабораторијске опреме и практикуми. Приказани експонати су из периода од средине 19. века до средине 20. века.

Поставка је првенствено намењена младима како би се они упознали са историјом хемије у Србији и хемијском баштином. Изложбу je пратилo десет предавања: др Снежана Бојовић ("Прве хемијске лабораторије у Србији"), др Снежана Д. Николић-Мандић ("Ваге и мерење од давнина до данас"), др Светозар Никетић ("Поглед кроз полариметар открива велике хемијске тајне"), др Веле Тешевић ("Активни молекули вина"), др Милан Р. Николић ("Који је твој хемоглобински број?"), др Мирослав Врвић ("Да ли су хемијске лабораторије магична места или свакодневна потреба?"), др Тамара Тодоровић ("Поглед на свет кроз рендгенске наочаре"), др Владимир Бешкоски ("Случајна лабораторијска открића која су мењала свет"), др Љуба Мандић ("Одреди глукозу, спречи дијабетес!") и др Светозар Никетић ("Компутери у хемији - спона између прошлости и будућности").

Изложбу су приредили: Универзитет у Београду - Хемијски факултет, Галерија науке и технике САНУ и Српско хемијско друштво.

Аутори поставке су Јасминка Королија, Игор Матијашевић, Даница Стојиљковић и Зорана Ђорђевић.


Каталог изложбе   (PDF, 1.44 MB)


[1] [2] [3]
[4] [5] [6]
[7] [8]