- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd
Katedra za analitičku hemiju
Telefon: 011-3336766, 011-3336766
Telefon (lokalni): 766
Kabinet: 547
Laboratorija: 552
E-mail: jvelicko@chem.bg.ac.rs
Lični podaci
Datum i mesto rođenja: 3. 12. 1976, Zemun. Udata. Jezici koje koristi: srpski (maternji) i engleski.
Obrazovanje i usavršavanja
1995-2001: Osnovne studije - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2003-2006: Magistratura - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2011-2013: Doktorat - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
Kretanje u službi
2003-2007: Asistent pripravnik / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2007-2014: Asistent / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2014-2019: Docent / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2019: Vanredni profesor / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
Oblasti naučnog interesovanja
- metode odvajanja
- tečna hromatografija
- hemometrija
- analiza hrane
Ostale aktivnosti
Član Saveta Hemijskog fakulteta od 29. 9. 2020.
- Član Srpskog hemijskog društva (Sekretar Srpskog hemijskog društva od 2020. godine)
- Stručno usavršavanje: Laboratorija za prehrambenu hemiju, Nacionalni hemijski institut, Ljubljana, Slovenija (od juna 2013. do januara 2014. godine)
Angažman u nastavi
- Analitička hemija 1 (301A2)
- Praktikum iz analitičke hemije 1 (301E2)
- Obrada rezultata merenja (311A2)
- Analiza hrane (315H2)
- Obrada podataka u hemiji životne sredine (319S2)
- Uvod u naučnoistraživački rad (321H2)
- Hromatografske metode (352H2)
Učešće u naučnoistraživačkim projektima
Aktivni projekti:
- 2018-2021: Tvining istraživačkih aktivnosti u graničnim 'omiks istraživanjima u oblastima hrane, ishrane i životne sredine (FoodEnTwin) – No. 810752
vrsta projekta: Horizont 2020
projekat finansira: Evropska komisija (Brisel, Belgija) - 2021-2022: POTENCIJAL RUSKIH I SRPSKIH LEKOVITIH BILjAKA PROTIV STARENjA KOŽE (SAPORUS) – 6389927
vrsta projekta: Dijaspora
projekat finansira: Fond za nauku Republike Srbije (Beograd) - 2020-2021: Prirodni, bezalkoholni ekstrakti propolisa za prevenciju infekcija gornjih disajnih puteva i jačanje imunološkog sistema kod dece – PoC-5699
vrsta projekta: Dokaz koncepta
projekat finansira: Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije (Beograd)
Završeni projekti:
- 2010: Jačanje Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u cilju uspostavljanja Centra izvrsnosti za molekularnu biotehnologiju i istraživanje hrane u regionu Zapadnog Balkana – FCUB-ERA 256716
vrsta projekta: međunarodni
projekat finansira: Evropska unija (Brisel, Belgija) - 2011: Korelacija strukture i osobina prirodnih i sintetičkih molekula i njihovih kompleksa sa metalima – 172017
vrsta projekta: domaći fundamentalni
projekat finansira: Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije (Beograd) - 2016: Jačanje bilateralnih institucija u cilju postizanja vodećih centara za određivanje autentičnosti pčelinjih proizvoda (rukovodilac projekta)
vrsta projekta: međunarodni
projekat finansiraju: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (Zagreb, Hrvatska), Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Beograd) - 2016: Unapređenje istraživačkih kapaciteta za pouzdanu potvrdu autentičnosti pčelinjih proizvoda (rukovodilac projekta)
vrsta projekta: međunarodni
projekat finansiraju: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Beograd), Ministarstvo prosvete, nauke i sporta (Ljubljana, Slovenija) - 2019: Osavremenjivanje kurikuluma predmeta Analiza hrane u smeru kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane kao i utvrđivanja autentičnosti i sadržaja fitohemikalija – 451-02-02004/29/2019-06
vrsta projekta: domaći razvojni
projekat finansira: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Beograd)
Brojevi za identifikaciju autora
- ORCID: 0000-0002-8866-1991
- ResearcherID: Q-3985-2016
- Scopus: 24451061800
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta Cherry
Izabrane reference
Articles: 60, Citations (without self-citations): 858, h-index: 20
Selected publications:
- Dušanka M. Milojković-Opsenica, Jelena Ð. Trifković, Petar M. Ristivojević, Filip Lj. Andrić, Thin-layer chromatography in the authenticity testing of bee-products, Journal of Chromatography B, 1188 (1), 2022, 123068.
- Ivana Milenković, Ksenija Radotić, Jelena Trifković, Ljubodrag Vujisić, Vladimir P. Beškoski, Screening of semi-volatile compounds in plants treated with coated cerium oxide nanoparticles by comprehensive two-dimensional gas chromatography, Journal of Separation Science, 2021, 1–9, 10.1002/jssc.202100145.
- Ristivojević Petar M, Trifković Jelena Đ, Andrić Filip Lj, Milojković-Opsenica Dušanka M, Recent trends in image evaluation of HPTLC chromatograms, Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, (2020), 43(9-10), 291-299.
- Vesna Vasić, Slađana Đurđić, Tomislav Tosti, Aleksandra Radoičić, Dražen Lušić, Dušanka Milojković-Opsenica, Živoslav Tešić, Jelena Trifković, Two aspects of honeydew honey authenticity: Application of advance analytical methods and chemometrics, Food Chemistry, 2020, 305, 125457.
- Mirjana Mosić, Jelena Trifković, Irena Vovk, Uroš Gašić, Živoslav Tešić, Branko Šikoparija, Dušanka Milojković-Opsenica, Phenolic Composition Influences the Health-Promoting Potential of Bee-Pollen, Biomolecules, 2019, 9, 783 - 797.
- V. Vasić, U. Gasic, D. Stankovic, D. Lusic, D. Vukic-Lusic, D. Milojkovic-Opsenica, Z. Tesic, J. Trifkovic, Towards better quality criteria of European honeydew honey: Phenolic profile and antioxidant capacity, Food Chemistry, 2019, 274, 629-641 .
- Đ. Krstić, V. Vukojević, J. Mutić, M. Fotirić Akšić, V. Ličina, D. Milojković-Opsenica, J. Trifković, Distribution of elements in seeds of some wild and cultivated fruits. Nutrition and authenticity aspects, Journal of Science of Food and Agriculture, 2018, 99, 546-554 .
- D. Milojković-Opsenica, F. Andrić, S. Šegan, J. Trifković, Ž. Tešić, Thin-layer chromatography in quantitative structure-activity relationship studies, Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, 2018, 41, 272-281.
- P. Ristivojevic, I. Dimkic, E. Guzelmeric, J. Trifkovic, M. Knezevic, T. Beric, Y. Erdem, D. Milojkovic-Opsenica, S. Stankovic, Profiling of Turkish propolis subtypes: Comparative evaluation of their phytochemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities, LWT-Food Science and Technology, 2018, 95, 367-379 .
- Petar Ristivojević, Jelena Trifković, Dalibor M. Stankovića, Aleksandra Radoičić, Dragan Manojlović, Dušanka Milojković-Opsenica, Cyclic voltammetry and UV/Vis spectroscopy in combination with multivariate data analysis for the assessment of authenticity of poplar type propolis, Journal of Apicultural Research, 56 (2017) 559-568 .
- Petar Ristivojević, Jelena Trifković, Irena Vovk, Dušanka Milojković-Opsenica, Comparative study of different approaches for multivariate image analysis in HPTLC fingerprinting of natural products such as plant resin, Talanta, 162 (2017) 72–79.
- Dušanka Milojković Opsenica, Petar Ristivojević, Jelena Trifković, Irena Vovk, Dražen Lušić, Živoslav Tešić, TLC Fingerprinting and Pattern Recognition Methods in the Assessment of Authenticity of Poplar-Type Propolis. Journal of Chromatographic Science, 54(7) (2016) 1077-1083.
- P. Ristivojević, F. Lj. Andrić, J. Đ. Trifković, Irena Vovk, Lj. Ž. Stanisavljević, Ž. Lj. Tešić, D. M. Milojković-Opsenica, Pattern Recognition Methods and Multivariate Image Analysis in HPTLC Fingerprinting of Propolis Extracts, Journal of Chemometrics, 28 (2014) 301-310.