Minerali neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Dobri izvori hroma su jetra, žumance jajeta, pivski kvasac, crni biber, majčina dušica, govedina, živinsko meso, brokoli, cela zrna cerealija, mekinje, klice pšenice, ostrige.
Količina hroma u hrani varira od lokacije sa koje hrana potiče
Kod pripremanja hrane lako može doći do gubitka hroma, stoga se preporučuje da se hrana, ukoliko je moguće konzumira u svežem obliku. Dodatni izvor hroma može biti spremanje hrane u posudama od nerđajućeg čelika ukoliko se priprema kisela hrana.
| Namirnica | µg / 100 g namirnice |
|---|---|
| Mleko u prahu | 34 |
| Žuti šećer | 27 |
| Mekinje | 26 |
| Šunka | 26 |
| Sir | 24 |
| Pšenične klice | 19 |
| Bakalar | 18 |
| Očišćeni grašak - sušeni | 13 |
| Spanać | 13 |
| Krompir | 5 |