Minerali neophodni za normalan rast i razvoj čoveka

HROM

Izvori hroma

Dobri izvori hroma su jetra, žumance jajeta, pivski kvasac, crni biber, majčina dušica, govedina, živinsko meso, brokoli, cela zrna cerealija, mekinje, klice pšenice, ostrige.

Količina hroma u hrani varira od lokacije sa koje hrana potiče

Kod pripremanja hrane lako može doći do gubitka hroma, stoga se preporučuje da se hrana, ukoliko je moguće konzumira u svežem obliku. Dodatni izvor hroma može biti spremanje hrane u posudama od nerđajućeg čelika ukoliko se priprema kisela hrana.

Sadržaj hroma u prehrambenim proizvodima
Namirnica µg / 100 g namirnice
Mleko u prahu 34
Žuti šećer 27
Mekinje 26
Šunka 26
Sir 24
Pšenične klice 19
Bakalar 18
Očišćeni grašak - sušeni 13
Spanać 13
Krompir 5