Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Vitamin B2 sintetišu sve biljke, i mnogi mikroorganizmi, ali ne i čovek, kao ni više životinje.
Vitamina B2 se nalazi u mnogim proizvodima biljnog (zrno pšenice, šargarepa, povrće sa zelenim lišćem, voće, cerealije), a naročito životinjskog porekla (jetra, bubrezi, jaje, meso), kao i u kvascu. Najbogatiji izvori ovog vitamina su mleko, sir i jogurt. Ukoliko se mleko nalazi u neodgovarajućoj ambalaži ili se skladišti nepravilno, može doći do gubitka vitamina B2 usled razlaganja sunčevom svetlošću.
| Namirnica | Sadržaj vitamina B2 (mg / 100 g namirnice) |
|---|---|
| Pekarski kvasac | 2,0 |
| Jetra | 1,6 |
| Bubrezi | 1,6 |
| Žumance jajeta | 0,5 |
| Mozak - svinjski | 0,3 |
| Pšenično brašno | 0,26 |
| Kupus | 0,25 |
| Mleko | 0,24 |
| Goveđe meso | 0,20 |
| Spanać | 0,3 |
| Krompir | 0,08 |
| Zelena salata | 0,08 |
| Šargarepa | 0,06 |
| Paradajz | 0,04 |