Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Vitamin B6 nalazi se u semenkama, žitaricama, pšeničnom i kukuruznom brašnu, pivskom kvascu, jetri, bubrezima, mesu, a u izvesnoj meri i u mleku, jajima i povrću sa zelenim lišćem. Dnevno mikroorganizmi u crevima čoveka sintetizuju od 0,5 do 0,7 miligrama vitamina B6.
Velika količina vitamina B6 se nalazi u jetri, a manje u mišićima, bubrezima, mozgu i drugim tkivima.
Skladištenje namirnica u limenim konzervama, pečenje ili kuvanje mesa, alkohol i drugo mogu da unište ovaj vitamin.
| Namirnica | Sadržaj vitamina B6 (µg / 100 g namirnice) |
|---|---|
| Kvasac - suvi | 4000 - 5700 |
| Kvasac - sveži | 570 - 2400 |
| Banane | 400 |
| Riba | 350 |
| Meso - goveđe | 350 |
| Meso - svinjsko | 220 |
| Grašak | 150 |
| Pirinač (nepoliran) | 150 |
| Jaje | 120 |
| Sir | 90 |
| Kukuruzno brašno | 50 |
| Hleb - beli | 40 |
| Mleko | 40 |