Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Organizam čoveka nije sposoban da sam sintetizuje vitamin C, tako da se ovaj vitamin u organizam unosi isključivo namirnicama biljnog porekla, pre svega putem svežeg voća i povrća.
Najbolji izvori vitamina C su citronsko voće (limun, pomorandža), bobičasto voće (crna ribizla), šipak, paradajz, nekuvan kupus, zelena paprika (pre svega deo oko peteljke) i zeleno voće.
NAPOMENA! Ne preporučuje se unošenje vitamina C u kombinaciji sa aspirinom, pošto može izazvati krvarenje i crevne smetnje.
| Namirnica | Sadržaj vitamina C (mg / 100 g namirnice) |
|---|---|
| Šipak | 1025 |
| Peršunov list | 166 |
| Paprika - sveža | 139 |
| Ribizla - crna | 136 |
| Ren | 114 |
| Kelj - zeleni | 105 |
| Kelj - pupčar | 104 |
| Mirođija | 93 |
| Karfiol | 70 |
| Jagoda | 59 |
| Limun | 53 |
| Keleraba | 53 |
| Pomorandža | 51 |
| Kupus - crveni | 50 |
| Spanać | 47 |
| Luk - vlašac | 47 |
| Kupus - beli | 46 |
| Kelj - običan | 59 |
| Grejpfrut | 45 |
| Peršun - koren | 41 |
| Blitva | 39 |
| Ribizla | 35 |
| Praziluk | 30 |
| Rotkva | 29 |
| Rotkvica | 29 |
| Grašak - zeleni | 25 |
| Malina | 25 |
| Paradajz | 24 |
| Ananas | 21 |
| Boranija - zelena | 20 |
| Paškanat | 18 |
| Krompir | 15 |
| Orah | 15 |
| Luk - beli | 14 |
| Dunja | 13 |
| Cvekla | 10 |