Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Veoma malo ima prirodnih izvora vitamina D. Tu pre svega spadaju "masne" ribe, riblje ulje, jetra i žumance jajeta.
Vitamin D2 se često dodaje hrani kao dodatak.
Prirodna hrana sadrži uglavnom malo vitamina D. Gotov vitamin D u ishrani dolazi uglavnom iz ribljeg ulja ili ozračenih prirodnih izvora. Preparati vitamina D u komercijalnoj praksi su proizvodi u kojima je ozračen ergosterol (prekurskor vitamina D) iz kvasca.
| Namirnica | Sadržaj vitamina D (μg / 100 g namirnice) |
|---|---|
| Ulje jetrino skunbrije | 150 000 |
| Jetra bakalara | 5 000 - 10 000 |
| Jaje - žumance (kokošje) | 8,0 |
| Lucerka - suva | 5,44 |
| Sir - masni | 2,5 - 5,0 |
| Pečurke - bele | 2,0 - 6,3 |
| Šampinjoni | 2,0 - 6,3 |
| Jetra - goveđa | 2,5 |
| Jaje - celo (kokošje) | 1,3 - 5 |
| Maslac | 1,34 |
| Jetra - teleća | 0,53 |
| Mleko - kravlje | 0,1 |
| Jetra - jagnjeća | 1,34 |