Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

КАТЕДРА ЗА БИОХЕМИЈУ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Научноистраживачки рад
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

О Катедри Запослени Настава и бодови Истраживачке
групе
Последипломци
и докторанти
Лабораторије
и опрема
Пројекти Публикације
Катедре
Линкови Да ли сте знали?

Истраживачка група доц. др Наталије Половић

Инфективна обољења су кроз историју десетковала европску популацију у више наврата, развијала су се услед лоших санитарних услова живота и недостатка адекватног третмана (куга, црна смрт, колера, шпанска грозница, туберкулоза, антракс). На почетку трећег миленијума исте болести поново узимају мах. Хумане болести повезане са бактеријским инфекцијама данас представљају један од водећих узрочника смртности. Услед све чешће појаве бактерија резистентних на антибиотике предвиђа се да ће се овај тренд наставити и појачавати у предстојећим годинама.

Наша истраживачка група се бави идентификацијом и карактеризацијом биљних и сисарских протеина који поседују бактерицидну активност у циљу развијања препарата за третман перзистентих бактериских инфекција чији су изазивачи вишестуко отпорни на антибиотике. Идентификовање протеина који су део урођеног имунског одговора и испитивање и карактерисање њихових интеракција са детерминантама патогености бактерија може бацити ново светло на урођене механизме одбране и представљати моћну алтернативу конвенционалним терапијама. У току су и испитивања хладне стабилности (денатурације, агрегације) ових протеина у циљу проналажења оптималних услова за чување препарата, као и идентификација и производња ензима који би омогућили лакши продор терапеутских компоненти кроз везивно ткиво.

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет