- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд
Катедра за аналитичку хемију
Телефон: 011-3336766, 011-3336766
Телефон (локални): 766
Кабинет: 547
Лабораторија: 552
E-mail: jvelicko@chem.bg.ac.rs
Лични подаци
Датум и место рођења: 3. 12. 1976, Земун. Удата. Језици које користи: српски (матерњи) и енглески.
Образовање и усавршавања
1995-2001: Основне студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2003-2006: Магистратура - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2011-2013: Докторат - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
Кретање у служби
2003-2007: Асистент приправник / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2007-2014: Асистент / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2014-2019: Доцент / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2019: Ванредни професор / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
Области научног интересовања
- методе одвајања
- течна хроматографија
- хемометрија
- анализа хране
Остале активности
Члан Савета Хемијског факултета од 29. 9. 2020.
- Члан Српског хемијског друштва (Секретар Српског хемијског друштва од 2020. године)
- Стручно усавршавање: Лабораторија за прехрамбену хемију, Национални хемијски институт, Љубљана, Словенија (од јуна 2013. до јануара 2014. године)
Ангажман у настави
- Аналитичка хемија 1 (301A2)
- Практикум из аналитичке хемије 1 (301E2)
- Обрада резултата мерења (311A2)
- Анализа хране (315H2)
- Обрада података у хемији животне средине (319S2)
- Увод у научноистраживачки рад (321H2)
- Хроматографске методе (352H2)
Учешће у научноистраживачким пројектима
Активни пројекти:
- 2018-2021: Твининг истраживачких активности у граничним 'омикс истраживањима у областима хране, исхране и животне средине (FoodEnTwin) – No. 810752
врста пројекта: Хоризонт 2020
пројекат финансира: Европска комисија (Брисел, Белгија) - 2021-2022: ПОТЕНЦИЈАЛ РУСКИХ И СРПСКИХ ЛЕКОВИТИХ БИЉАКА ПРОТИВ СТАРЕЊА КОЖЕ (SAPORUS) – 6389927
врста пројекта: Дијаспора
пројекат финансира: Фонд за науку Републике Србије (Београд) - 2020-2021: Природни, безалкохолни екстракти прополиса за превенцију инфекција горњих дисајних путева и јачање имунолошког система код деце – PoC-5699
врста пројекта: Доказ концепта
пројекат финансира: Фонд за иновациону делатност Републике Србије (Београд)
Завршени пројекти:
- 2010: Јачање Хемијског факултета Универзитета у Београду у циљу успостављања Центра изврсности за молекуларну биотехнологију и истраживање хране у региону Западног Балкана – FCUB-ERA 256716
врста пројекта: међународни
пројекат финансира: Европска унија (Брисел, Белгија) - 2011: Корелација структуре и особина природних и синтетичких молекула и њихових комплекса са металима – 172017
врста пројекта: домаћи фундаментални
пројекат финансира: Министарство за науку и технолошки развој Републике Србије (Београд) - 2016: Јачање билатералних институција у циљу постизања водећих центара за одређивање аутентичности пчелињих производа (руководилац пројекта)
врста пројекта: међународни
пројекат финансирају: Министарство знаности, образовања и шпорта (Загреб, Хрватска), Министарство просвете, науке и технолошког развоја (Београд) - 2016: Унапређење истраживачких капацитета за поуздану потврду аутентичности пчелињих производа (руководилац пројекта)
врста пројекта: међународни
пројекат финансирају: Министарство просвете, науке и технолошког развоја (Београд), Министарство просвете, науке и спорта (Љубљана, Словенија) - 2019: Осавремењивање курикулума предмета Анализа хране у смеру контроле безбедности и квалитета хране као и утврђивања аутентичности и садржаја фитохемикалија – 451-02-02004/29/2019-06
врста пројекта: домаћи развојни
пројекат финансира: Министарство просвете, науке и технолошког развоја (Београд)
Бројеви за идентификацију аутора
- ORCID: 0000-0002-8866-1991
- ResearcherID: Q-3985-2016
- Scopus: 24451061800
- Репозиторијум Хемијског факултета Cherry
Изабране референце
Articles: 60, Citations (without self-citations): 858, h-index: 20
Selected publications:
- Dušanka M. Milojković-Opsenica, Jelena Ð. Trifković, Petar M. Ristivojević, Filip Lj. Andrić, Thin-layer chromatography in the authenticity testing of bee-products, Journal of Chromatography B, 1188 (1), 2022, 123068.
- Ivana Milenković, Ksenija Radotić, Jelena Trifković, Ljubodrag Vujisić, Vladimir P. Beškoski, Screening of semi-volatile compounds in plants treated with coated cerium oxide nanoparticles by comprehensive two-dimensional gas chromatography, Journal of Separation Science, 2021, 1–9, 10.1002/jssc.202100145.
- Ristivojević Petar M, Trifković Jelena Đ, Andrić Filip Lj, Milojković-Opsenica Dušanka M, Recent trends in image evaluation of HPTLC chromatograms, Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, (2020), 43(9-10), 291-299.
- Vesna Vasić, Slađana Đurđić, Tomislav Tosti, Aleksandra Radoičić, Dražen Lušić, Dušanka Milojković-Opsenica, Živoslav Tešić, Jelena Trifković, Two aspects of honeydew honey authenticity: Application of advance analytical methods and chemometrics, Food Chemistry, 2020, 305, 125457.
- Mirjana Mosić, Jelena Trifković, Irena Vovk, Uroš Gašić, Živoslav Tešić, Branko Šikoparija, Dušanka Milojković-Opsenica, Phenolic Composition Influences the Health-Promoting Potential of Bee-Pollen, Biomolecules, 2019, 9, 783 - 797.
- V. Vasić, U. Gasic, D. Stankovic, D. Lusic, D. Vukic-Lusic, D. Milojkovic-Opsenica, Z. Tesic, J. Trifkovic, Towards better quality criteria of European honeydew honey: Phenolic profile and antioxidant capacity, Food Chemistry, 2019, 274, 629-641 .
- Đ. Krstić, V. Vukojević, J. Mutić, M. Fotirić Akšić, V. Ličina, D. Milojković-Opsenica, J. Trifković, Distribution of elements in seeds of some wild and cultivated fruits. Nutrition and authenticity aspects, Journal of Science of Food and Agriculture, 2018, 99, 546-554 .
- D. Milojković-Opsenica, F. Andrić, S. Šegan, J. Trifković, Ž. Tešić, Thin-layer chromatography in quantitative structure-activity relationship studies, Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, 2018, 41, 272-281.
- P. Ristivojevic, I. Dimkic, E. Guzelmeric, J. Trifkovic, M. Knezevic, T. Beric, Y. Erdem, D. Milojkovic-Opsenica, S. Stankovic, Profiling of Turkish propolis subtypes: Comparative evaluation of their phytochemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities, LWT-Food Science and Technology, 2018, 95, 367-379 .
- Petar Ristivojević, Jelena Trifković, Dalibor M. Stankovića, Aleksandra Radoičić, Dragan Manojlović, Dušanka Milojković-Opsenica, Cyclic voltammetry and UV/Vis spectroscopy in combination with multivariate data analysis for the assessment of authenticity of poplar type propolis, Journal of Apicultural Research, 56 (2017) 559-568 .
- Petar Ristivojević, Jelena Trifković, Irena Vovk, Dušanka Milojković-Opsenica, Comparative study of different approaches for multivariate image analysis in HPTLC fingerprinting of natural products such as plant resin, Talanta, 162 (2017) 72–79.
- Dušanka Milojković Opsenica, Petar Ristivojević, Jelena Trifković, Irena Vovk, Dražen Lušić, Živoslav Tešić, TLC Fingerprinting and Pattern Recognition Methods in the Assessment of Authenticity of Poplar-Type Propolis. Journal of Chromatographic Science, 54(7) (2016) 1077-1083.
- P. Ristivojević, F. Lj. Andrić, J. Đ. Trifković, Irena Vovk, Lj. Ž. Stanisavljević, Ž. Lj. Tešić, D. M. Milojković-Opsenica, Pattern Recognition Methods and Multivariate Image Analysis in HPTLC Fingerprinting of Propolis Extracts, Journal of Chemometrics, 28 (2014) 301-310.