Minerali neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Udeo selena u ishrani zavisi od zemljišta na kome rastu prehrambeni proizvodi.
Dobri izvori selena su meso, riba, školjke, žitarice, cerealije, brokoli, pečurke, kupus, celer, svinjski i goveđi bubrezi, tunjevina, ostrige, riba list, goveđa jetra.
Pripremom hrane se može izgubiti znatna količina selena.
| Namirnica | µg / 100 g namirnice |
|---|---|
| Bubrezi | 110 |
| Tunjevina u ulju | 90 |
| Sardina u ulju | 50 |
| Dagnje | 45,3 |
| Sočivo | 40 |
| Skuša | 30 |
| Hleb - beli | 28,3 |
| Bakalar | 28 |
| Pastrmka | 24 |
| Zečetina | 21,3 |
| Losos | 20 |
| Morski rak | 17,1 |
| Jetra | 14 |
| Meso - svinjsko | 14 |
| Jaje | 11,4 |
| Šunka | 8,2 |
| Meso - teleće | 8 |
| Meso - pileće | 7,3 |
| Pirinač | 4,2 |