Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Vitamin B9 se u znatnim količinama nalazi u višim biljkama i mikroorganizmima, listovima biljaka, pre svega u tamno zelenom lišću biljaka (vitamin B9 je prvi put pronađen baš u listovima spanaća), integralnoj pšenici, crnom ražanom brašnu, pivskom kvascu, jetri, žumancu, pasulju, pomorandži, šargarepi, kajsiji, bundevi, avokadu i raznom drugom povrću i voću. Od proizvoda životinjskog porekla najbogatije su jetra i mišići srca.
| Namirnica | Sadržaj vitamina B9 (µg / 100 g namirnice) |
|---|---|
| Kvasac | 1470 |
| Jetra - goveđa | 200 - 294 |
| Spanać | 48 - 115 |
| Bubrezi | 45 |
| Peršun | 38,4 |
| Brašno - pšenično | 35 |
| Grašak - zeleni | 12 - 35 |
| Kupus | 15 - 30 |
| Višnja | 6 - 30 |
| Hleb - ražani | 16 - 23 |
| Krompir | 8 - 20 |
| Sir | 8 - 19 |
| Kruška | 1,8 - 16 |
| Cvekla | 10 - 15 |
| Šargarepa | 7 - 15 |
| Paradajz | 3 - 15 |
| Mleko | 11 |
| Jaje | 3,8 - 8 |
| Pirinač | 5,9 |
| Malina | 5,1 |
| Grožđe | 4,4 |
| Paprika | 2,1 - 2,0 |