Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Naročito su vitaminom E bogate klice semena pšenice, pirinča i pamuka, zatim različita ulja, lisnato povrče i drugo. Iako su ulja iz jetre riba bogata vitaminima A i D, u njima nema mnogo vitamina E.
| Vrsta ulja | Sadržaj ukupnih tokoferola (mg / 100 g ulja) |
|---|---|
| Iz pšeničnih klica | 200 - 300 |
| Sojino | 75 - 170 |
| Pamučno | 70 - 100 |
| Suncokretovo | 50 - 75 |
| Od koštica grožda | 20-30 |
| Kukuruzno | 10 - 23 |
| Kokosovo | 3 - 8 |
| Proizvod | Sadržaj α-tokoferola (mg / 100 g proizvoda) |
|---|---|
| Margarin | 5,7 |
| Šargarepa | 0,55 |
| Jaje | 0,46 |
| Kvasac - pekarski | 0,40 |
| Pirinač - polirani | 0,35 |
| Paradajz | 0,22 |
| Mleko | 0,04 |