Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Vitamin H se nalazi u mnogim namirnicama, mada u malim količinama. Najviše ga ima u jetri, žumancu jajeta, životinjskim tkivima, paradajzu, pivskom kvascu, mahunastim biljkama, lešniku, zrnastoj hrani, mleku i drugo. Veliki deo potreba čoveka za ovim vitaminom obezbeđuju i intestinalne bakterije.
Biološka iskoristljivost vitamina H se veoma razlikuje od vrste namirnice; tako je na primer vitamin H iz kukuruznog i sojinog brašna kompletno iskoristljiv, dok je vitamin H iz pšeničnog brašna skoro uopšte neiskoristljiv.
| Namirnica | Sadržaj vitamina H (μg / 100 g namirnice) |
|---|---|
| Jetra - svinjska | 250 |
| Jetra - goveđa | 200 |
| Bubreg - svinjski | 180 |
| Soja | 60 |
| Srce bika | 8 - 50 |
| Pirinač - ljuska | 46 |
| Raž - zrno | 46 |
| Dinja | 36 |
| Jaje - žumance | 30 |
| Sardina - konzerva | 24 |
| Brašno - pšenično | 9 - 25 |
| Kupus | 17 |
| Šampinjoni | 16 |
| Meso - kokošje | 6 |
| Grašak - zeleni | 6 |
| Meso - goveđe | 5 |
| Mleko | 5 |
| Banane | 4,6 |
| Sir | 4 |
| Luk - mladi | 3,5 |
| Šargarepa | 2,5 |
| Meso - pileće | 1,5 - 2 |
| Krompir | 0,5 - 1,0 |
| Jabuke | 0,9 |