Велико знање - загађења мање   (2019)

Представљамо вам "Велико знање - загађења мање" - Радионицу о загађењу и заштити ваздуха. У инспиративном амбијенту Музеја науке и технике сазнајте о физичким и хемијским процесима у атмосфери који доводе до загађења.

Огледи приказују физичке и хемијске промене које се одигравају у атмосфери, уз хемијска објашњења узрока загађења ваздуха. Студенти Хемијског факултета изводе демонстрационе огледе у дигестору, заштитном намештају чију је израду финансирао Музеј науке и технике.

На пример, у једном експерименту латице цвета излажу се дејству оксида сумпора. Ови гасови који чине киселу кишу мењају боју цвета захваљујући осетљивости пигмената на промену киселости. Тако се и визуелно уочавају промене које су у животној средини дуготрајне и не толико тренутно видљиве. Ученици током извођења огледа дискутују и претпостављају шта могу бити узроци појава и промена које виде и како оне утичу на квалитет животне средине.

На интерактивној екохемијској табли посетиоци могу да увиде односе између извора загађења, загађујућих супстанци и њихових ефеката на животну средину. У квизу ученици и ученице користе стечена знања како би дошли до одговора.

У оквиру радионице је могуће обићи сталну поставку Музеја науке и технике уз стручно вођење. Пријаве на: milena.vidosavljevic@muzejnt.rs.

Ауторке: Слађана Савић, Милена Видосављевић, Татијана Радаковић и Јасминка Королија.

Фотографије: Музеј науке и технике, Милица Томић и Слађана Савић.


[Slika 1]

[Slika 2]

[Slika 3]

[Slika 4]

[Slika 5]

[Slika 6]

[Slika 7]

[Slika 8]

[Slika 9]

[Slika 10]