Откријте чудесни свет хемије на Хемијском факултету! Где се и како школују нове генерације хемичара? Како изгледају наше лабораторије, инструменти и експерименти?

О програму

"Буди у свом елементу" је посебан програм посета Хемијском факултету за ученике завршних разреда средњих школа.

Током два сата ученици стичу увид у то како изгледа рад у истраживачким лабораторијама, библиотеци богатој уџбеницима из хемије и јединственој Збирци хемијских реткости.

Хемијске лабораторије

У истраживачким лабораторијама ученици могу да упознају хемичаре на радном месту - у лабораторији. Наши хемичари решавају проблеме у животној средини, развијају нове лекове и материјале, истражују биохемијске процесе у људском организму, осмишљавају нове методе за откривање трагова загађујућих супстанци у води, ваздуху и земљишту, а проверавају и аутентичност хране. Да би ово могли да ураде, хемичари изводе велики број експеримената. У току посете, показаћемо вам неке од најфасцинантнијих експеримената.

[Slika br. 668]
У лабораторији / фото Ана Ђорђевић

Библиотека

Библиотека Хемијског факултета је омиљени кутак наших студената. Врло је пријатна за учење, а и веома тражена локација за снимање бројних реклама и филмова. У друштву преко 100 хиљада књига из хемије, овде је хемијско знање стварно надохват руке.

Збирка великана српске хемије

Наша Збирка многе подсећа на алхемијску радионицу. Уз вредно лабораторијско посуђе, богату збирку хемикалија, ретке књиге из хемије и некадашње инструменте, лако је замислити откривање неког новог елемента или једињења у хемијској лабораторији из 19. века.

Посете

Пријаве слати на:   info@chem.bg.ac.rs

До 20 ученика по групи (можете пријавити до две групе у истом термину).

Подаци потребни за пријаву:
Назив и адреса школе, име и контакт наставника, разред и број ученика, жељени термин.

[Slika br. 667]
Посета средњошколаца - 16. 5. 2022. / фото: Ана Ђорђевић

Препоручујемо

Наша врата су увек отворена за љубитеље хемије. Ако се занимате за необично посуђе из наше музејске збирке, посетите Збирку великана српске хемије. Улаз је слободан током целе године, само закажите вођење кроз сталну поставку.

Ако бисте волели да се опробате у раду у лабораторији, закажите своју посету Отвореним лабораторијама, које одржавамо суботом целе године:   Отворене лабораторије - пријава.