Шифра предмета:
1411A
Назив предмета:
Хемија природних производа

Школска година:

2012/2013.

Услови похађања:

1201A

ЕСПБ:

7

Врста студија:

основне академске студије

Студијски програми:

Хемија: 3. година, зимски семестар, обавезни, научно-стручни предмет

Професор хемије: 3. година, зимски семестар, обавезни, научно-стручни предмет

Хемија животне средине: 3. година, зимски семестар, обавезни, научно-стручни предмет

Наставници:

др Наталија Ђ. Половић
редовни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

др Радивоје М. Продановић
редовни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

Сарадници:

др Гордана Н. Ковачевић

др Весна Б. Јовановић
научни саветник, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

др Милица М. Поповић
ванредни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

Иван Д. Павићевић

Фонд часова:

Недељно: три часа предавања + три часа лабораторијских вежби (3+0+3)

Циљеви:

Циљ овог курса је да студент овлада основним принципима о изоловању, пречишћавању, идентификовању, карактеризовању и одређивању структуре најважнијих класа природних производа. Оквир овог курса подразумева и улоге које ови молекули имају у организмима који их производе са акцентом на секундарним метаболитима.

Исход:

Студент је овладао основним принципима о изоловању, пречишћавању, идентификовању, каракеризовању и одређивању структуре најважнијих класа природних производа.

Облици наставе:

Предавања, вежбе, семинар.

Ваннаставне активности:

Литература:

Основна литература:

  • Слободан Петровић, Душан Мијин, Надежда Стојановић: Хемија природних органских једињења, Технолошко-металуршки факултет, Београд, 2005.
  • Lehninger: Principles of Biochemistry, W. H. Freeman and Co, 2005.

Помоћна литература:

  • K. B. G. Torssell: Natural Products Chemistry, Apotekarsocieteten, Stockholm, 1995.
  • R. M. Jankov, N. Polović, T. Ćirković Veličković: Praktikum - Hemija prirodnih proizvoda, Hemijski fakultet, Beograd, 2006. ISBN: 86-7220-028-4

Додатни материјал:

  Наставне обавезе и начин оцењивања

Предавања:

5 поена (3 часа недељно)

Програм рада:

  • Протеини: амино-киселине, особине, изоловање, аналитика. Структура протеина. Изоловање и карактеризација. Основно о функцији неких класа протеина.
  • Сахариди: основни подаци о моносахаридима. Гликозиди. Олигосахариди и полисахариди. Аналитика, карактеризација. Физилошка улога неких сахарида.
  • Липиди: неутралне масти, фосфолипиди, гликолипиди, воскови, простагландини, стероиди, терпеноиди. Принципи изоловања, карактеризације, одређивања структуре. Функција основних представника различитих класа липида. Структура ћелијске мембране. Структура ћелијских зидова микроорганизама.
  • Алкалоиди: подела, основни појмови о структури, изоловању, карактеризацији и физиолошком дејству на више организме. Основни подаци о антибиотицима, витаминима, биљним пигментима и природним ароматичним једињењима.
  • Нуклеинске киселине: основни подаци, структура НК, изоловање, пречишћавање и аналитика НК.

Лабораторијске вежбе:

5 поена (3 часа недељно)

Програм рада:

Вежбе се раде у пет области: протеини, угљени хидрати, липиди и стероиди, терпеноиди, алкалоиди, витамини, антибиотици, нуклеинске киселине. Експериментални рад студената у оквирима сваке од области подразумева увежбавање ексерименталних умења у изоловању, пречишћавању и карактеризацији по једне супстанце из групе од неколико препарата које студенти могу да раде.

Семинарски радови:

5 поена

Колоквијуми:

25 поена

Писмени испит:

20 поена

Усмени испит:

40 поена