- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Шифра предмета: 432B2 |
Назив предмета: Биохемија хране и исхране |
---|---|
Школска година: |
2024/2025. |
Услови похађања: |
|
ЕСПБ: |
6 |
Врста студија: |
основне академске студије |
Студијски програм: |
Биохемија: 4. година, зимски семестар, изборни (E15B2), стручно-апликативни предмет |
Наставници: |
др Милан Р. Николић др Владимир П. Бешкоски |
Сарадници: |
— |
Фонд часова: |
Недељно: два часа предавања + три часа лабораторијских вежби (2+0+3) |
Циљеви: |
Курс је намењен студентима који у својој будућности желе да се баве истраживањима везаним за храну, или да раде у индустрији хране. Курс пружа физиолошке, биохемијске и молекуларне основе компоненти хране, као и ефекте које (ис)храна има на људски организам и здравље. |
Исход: |
Студенти ће стећи знања о компонентама хране, као и типовима исхране, како са (био)хемијског, тако и са физиолошког аспекта. Такође, стећи ће вештине везане за аналитику животних намирница, као и тестирање дигестибилности и биодоступности индивидуалних компоненти намирница. |
Облици наставе: |
Предавања, лабораторијске вежбе, семинарски рад. |
Ваннаставне активности: |
— |
Литература: |
Основна литература: 1. Ellie Whitney, Sharon Rady Rolfes. Understanding Nutrition - Standalone Book, 15th Edition (2019). Cengage Learning. ISBN-13: 978-1337392693. 2. Karen Frazier. Nutrition Facts: The Truth about Food. 2015. Rockridge Press. ISBN-13: 978-1623156114. Помоћна литература: Одабрани ревијални радови. |
Додатни материјал: |
— |
Наставне обавезе и начин оцењивања |
|
Предавања: |
5 поена (2 часа недељно) Програм рада: Тематске целине: 1. Основни принципи правилне исхране (хранљиве и заштитне супстанце); базални метаболизам. 2. Варење хране, апсорпција и интерконверзија хранљивих супстанци. 3. Протеини и липиди као компоненте хране: извори, сварљивост, биохемијскe улогe. 4. Угљени хидрати и дијететска влакна као компоненте хране: врсте, извори, биохемијске улоге. 5. Витамини: врсте, извори, биохемијске улоге. 6. Макро- (Na, K, Mg, Ca, P) и микро- (Fe, Cr, Zn, Se, I, F, Cu, Mn, Mo) елементи: извори, усвојивост, биохемијске улоге. 7. Нутритивна вредност млека, меса, животињских масти, житарица, махунарки, воћа и поврћа, напитака (кафа, какао, чај). 8. Исхрана деце и трудница, исхрана спортиста, исхрана старијих особа; вегетаријанство. 9. Биолошке и хемијске методе конзервирања намирница; адитиви као компоненте хране. 10. Природне слатке супстанце и синтетички/вештачки заслађивачи као компоненте хране. 11. Биохемијске улоге микрорганизама у храни; Пробиотици и пребиотици. 12. Органски гајена храна, генетски измењена храна, алергени хране. |
Лабораторијске вежбе: |
10 поена (3 часа недељно) Програм рада:
|
Семинарски радови: |
25 поена |
Усмени испит: |
60 поена |