- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Шифра предмета: 1423B |
Назив предмета: Микробиолошка хемија и основи биотехнологије |
---|---|
Школска година: |
2012/2013. |
Услови похађања: |
|
ЕСПБ: |
11 |
Врста студија: |
основне академске студије |
Студијски програм: |
Биохемија: 4. година, зимски семестар, обавезни, стручно-апликативни предмет |
Наставник: |
|
Сарадници: |
др Владимир П. Бешкоски др Јована Р. Стефановић Којић |
Фонд часова: |
Недељно: четири часа предавања + шест часова лабораторијских вежби (4+0+6) |
Циљеви: |
Структура, функција, физиолошко-биохемијско-метаболичка својства и специфичности и улога у природи ћелија микрооорганизама (МО). "Биолошки агенси", могућности, начини и производи биотехнологије (БТХ) и патенти/овање. |
Исход: |
Теоријско и експериментално познавање хемијске и биохемијске активности МО и других "биолошких агенаса" и могућности и значаја њихове биотехнолошке примене и биотехнологије као једног од кључних домена напретка цивилизације. |
Облици наставе: |
Предавања, ескперименталне вежбе, рачунске вежбе, семинарски радови. |
Ваннаставне активности: |
Припрема и сређивање вежби, израда домаћих задатака-рачунске вежбе, преглед и сакупљање литературе, припрема семинарских радова и есеја, учење. |
Литература: |
Основна литература:
Помоћна литература:
|
Додатни материјал: |
— |
Наставне обавезе и начин оцењивања |
|
Предавања: |
15 поена (4 часа недељно) Програм рада: 1. Место МО у живом свeту. 2. Структура и функција ћелија МО. 3. Биохемија МО. 4. Увод у БТХ. 5. Регулација метаболизма МО и БТХ. 6. Генетичке модификације МО у БТХ. Биоинформатика у БТХ. 7. Увод у биохемијско инжењерство. 8. Биореактори. Контрола и вођење БТХ процеса. 9. Имобилизовани "биолошки агенси" у БТХ. 10. Изоловање производа БТХ. 11-12. Примарни и секундарни метаболизам и његови производи у БТХ. 13. БТХ животне средине и биогеотехнологија. 14. БТХ биљака и анимална БТХ и производи. 15. Заштита интелектуалне својине у БТХ. |
Лабораторијске вежбе: |
15 поена (6 часова недељно) Програм рада: 1. GC бактеријских масних киселина. 2. Аеробна и анаеробна ферментација квасца. Гликолиза. Ферментација S. hygroscopicus 3. Антибиограм тестови. Хемотаксија Pseudomonas aeruginosa. Ауксотрофни мутанти Saccharomyces cerevisiae. 4. Изоловање и електрофоретска карактеризација плазмидне ДНК. 5. Протеолитички ензими Streptomyces hygroscopicus. 6. Иницијација калусне културе пасуља. 7. Одређивање виабилности биљне културе ткива. 8. Стехиометрија, термодинамика и кинетика микробиолошких процеса - рачунске вежбе. 9. Одређивање kLa сулфитном методом. 10. Одређивање аерационог капацитета лабораторијског ферментора апсорпционо-десорпционом методом помоћу кисеоничне електроде. 11-12. Утицај концентрације глукозе и биотина на принос биомасе пекарског квасца у ерленмајерима уз мућкање - 1 и 2. 13-14. Динамика продукције биомасе пекарског квасца у аеробним условима у лабораторијском биореактору - 1 и 2. 15. Demo kонтрола и вођење БТХ процеса помоћу рачунара. |
Семинарски радови: |
7 поена |
Колоквијуми: |
30 поена |
Усмени испит: |
33 поена |