Otkrijte čudesni svet hemije na Hemijskom fakultetu! Gde se i kako školuju nove generacije hemičara? Kako izgledaju naše laboratorije, instrumenti i eksperimenti?

O programu

"Budi u svom elementu" je poseban program poseta Hemijskom fakultetu za učenike završnih razreda srednjih škola.

Tokom dva sata učenici stiču uvid u to kako izgleda rad u istraživačkim laboratorijama, biblioteci bogatoj udžbenicima iz hemije i jedinstvenoj Zbirci hemijskih retkosti.

Hemijske laboratorije

U istraživačkim laboratorijama učenici mogu da upoznaju hemičare na radnom mestu - u laboratoriji. Naši hemičari rešavaju probleme u životnoj sredini, razvijaju nove lekove i materijale, istražuju biohemijske procese u ljudskom organizmu, osmišljavaju nove metode za otkrivanje tragova zagađujućih supstanci u vodi, vazduhu i zemljištu, a proveravaju i autentičnost hrane. Da bi ovo mogli da urade, hemičari izvode veliki broj eksperimenata. U toku posete, pokazaćemo vam neke od najfascinantnijih eksperimenata.

[Slika br. 668]
U laboratoriji / foto Ana Đorđević

Biblioteka

Biblioteka Hemijskog fakulteta je omiljeni kutak naših studenata. Vrlo je prijatna za učenje, a i veoma tražena lokacija za snimanje brojnih reklama i filmova. U društvu preko 100 hiljada knjiga iz hemije, ovde je hemijsko znanje stvarno nadohvat ruke.

Zbirka velikana srpske hemije

Naša Zbirka mnoge podseća na alhemijsku radionicu. Uz vredno laboratorijsko posuđe, bogatu zbirku hemikalija, retke knjige iz hemije i nekadašnje instrumente, lako je zamisliti otkrivanje nekog novog elementa ili jedinjenja u hemijskoj laboratoriji iz 19. veka.

Posete

Prijave slati na:   info@chem.bg.ac.rs

Do 20 učenika po grupi (možete prijaviti do dve grupe u istom terminu).

Podaci potrebni za prijavu:
Naziv i adresa škole, ime i kontakt nastavnika, razred i broj učenika, željeni termin.

[Slika br. 667]
Poseta srednjoškolaca - 16. 5. 2022. / foto: Ana Đorđević

Preporučujemo

Naša vrata su uvek otvorena za ljubitelje hemije. Ako se zanimate za neobično posuđe iz naše muzejske zbirke, posetite Zbirku velikana srpske hemije. Ulaz je slobodan tokom cele godine, samo zakažite vođenje kroz stalnu postavku.

Ako biste voleli da se oprobate u radu u laboratoriji, zakažite svoju posetu Otvorenim laboratorijama, koje održavamo subotom cele godine:   Otvorene laboratorije - prijava.