- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
| Šifra predmeta: 514S2 | Naziv predmeta: Zagađivači hrane | 
|---|---|
| Školska godina: | 2024/2025. | 
| Uslovi pohađanja: | |
| ESPB: | 6 | 
| Vrsta studija: | osnovne akademske studije | 
| Studijski program: | Hemija životne sredine: 4. godina, letnji semestar, obavezni, stručno-aplikativni predmet | 
| Nastavnici: | dr Vele V. Tešević dr Jelena Z. Radosavljević | 
| Saradnici: | Mihajlo V. Jakanovski, master hemičar Slađana D. Savić, master hemičar | 
| Fond časova: | Nedeljno: tri časa predavanja + četiri časa laboratorijskih vežbi (3+0+4) | 
| Ciljevi: | Da studenti upoznaju osnovne zagađivače hrane poreklo zagađenja, osobinama zagađivača i njihova distribucija u hrani), osnove pripreme, obrade, uzoraka hrane i tehnikama za identifikovanje i kvantifikovanje pojedinih zagađivača. | 
| Ishod: | Studenti će biti osposobljeni da samostalno organizuju kontrolu i analizu hrane, za pisanje stručnih i naučnih članaka i veštinu usmenog izlaganja rezultata naučnog i stručnog rada. | 
| Oblici nastave: | Predavanja, eksperimentalne vežbe, seminarski radovi, tutorijal. | 
| Vannastavne aktivnosti: | Poseta institucijama koje se bave analizom i kontrolom hrane ili monitoringom zagađenja. | 
| Literatura: | Osnovna literatura: 
 Pomoćna literatura: 
 | 
| Dodatni materijal: | — | 
| Nastavne obaveze i način ocenjivanja | |
| Predavanja: | 0 poena (3 časa nedeljno) Program rada: 1-2. Osnovi hemije i biohemije hrane (sastav, energetska vrednost, esencijalne komponente i sl.). 3-5. Toksini (mikrobiološki: bakterijski i mikotoksini; biljni i iz morskih organizama). Vrste, identifikacija, kvantifikacija, uklanjanja. 6. Genetski modifikovani organizmi. Prednosti i nedostaci. Detekcija. 7-9. Aditivi, teški metali i pesticidi u hrani. 10. Dugotrajni organski zagađivači u hrani. 11. Migracija iz ambalaže. 12. Biohemijske metode u analitici hrane. 13. Metode pripreme uzorka za analizu (SPE, SPME, SBSE i dr). 14. Kombinovane metode u analitici zagađivača hrane. 15. Kompleksna analiza načina kontaminacije. | 
| Laboratorijske vežbe: | 10 poena (4 časa nedeljno) Program rada: 1. Kvalitativno određivanje veštačkih boja u hrani. 2. Određivanje konzervanasa u hrani tankoslojnom hromatografijom. 3-4. Određivanje teških metala u biljnom materijalu i morskim školjkama. 5. Određivanje histamina u ribama i ribljim prerađevinama RP HPLC metodom. 6. Određivanje ohratoksina A u pšenici, kukuruzu i njihovim proizvodima. 7. Određivanje ostataka karbendazima u višnjama. 8. Kontrola adulteracije dijetetskih proizvoda 9. Određivanje ftalata u PET ambalaži i benzofenona u kartonskoj ambalaži. 10. Gasnohramotografsko određivanje etil karbamata u pićima. 11. Određivanje smeše pesticida u voćnom soku. 12. Analiza alergena kikirikija u prehrambenim preparatima. 13. Ispitivanje uticaja termičke obrade na smanjenje toksičnog efekta soje. 14. Ispitivanje prisustva lektina u hrani. 15. Analiza genetski modifikovane hrane tehnikom PCR-a. | 
| Seminarski radovi: | 50 poena | 
| Usmeni ispit: | 40 poena | 
![[Pretraga]](/etc/icon/search.png) 
![[Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu]](/etc/logo-icon.png)
![[Pretraga]](/etc/icon/search-mobile.png)
![[Meni]](/etc/icon/chevron-right.png)